Kadarkoli imate ostanke hrane, zlasti če je kuhana, je naravna težnja, da jo ohladite in shranite za naslednji dan. Pa je to res pravilna praksa ali lahko ogrozi kakovost hrane?

Če nameravate kuhano hrano hraniti v hladilniku, da bi jo pozneje zaužili, je skrivnost v tem, da je ne pustite predolgo na sobni temperaturi: to je tisto, kar spodbuja razmnoževanje bakterij in plesni.

Vendar pa je tudi slaba praksa, da v hladilnik postavite več tople hrane, saj s tem izgubite več energije in hkrati ogrozite kakovost drugih živil v hladilniku.

Če v hladilnik postavite zelo vročo jed, bo notranja temperatura naprave močno narasla, motor hladilnika pa se bo moral “bolj potruditi” za vzpostavitev pravilne temperature s posledično izgubo energije.

Ali lahko vroče ostanke hrane postavite v hladilnik?

Poleg tega lahko nenadna sprememba temperature spremeni shranjevanje drugih živil v vašem hladilniku – kot so sir, mleko ali ribe.

3 nasveti za popolno ohranitev

  1. Če želimo hrano ohraniti še vročo, naredimo majhne porcije in jih dajmo v plitke posode: tako se bo hrana hitreje ohladila in preprečili okužbo z bakterijami.
  2. Počakajte največ dve uri po kuhanju, preden posode postavite v hladilnik: tako boste omogočili, da se živila ohladijo, a hkrati preprečite razmnoževanje bakterij v izdelku.
  3. Nazadnje se zanesite na svoja čutila, da preverite, ali je prejšnji dan pripravljen izdelek še primeren za uživanje: če opazite madeže plesni ali neprijeten vonj, izdelek raje vrzite v smeti.

Če boste upoštevali teh nekaj preprostih pravil, boste lahko ostanke hranili do dva ali tri dni v hladilniku, s čimer boste omejili količino odpadkov in prihranili dragocene vire.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Jo vidite? Samo deset odstotkov ljudi ni obupalo
Naslednji članekRecept za najbolj enostaven kolač na svetu – iz blenderja