V času, ko smo vse bolj osredotočeni na kakovost in izvor hrane, ki jo uživamo, postaja zmožnost prepoznati svežino rib ključna veščina za vsakega ljubitelja morskih dobrot.
Sveže ribe so ne le okusnejše, ampak so tudi bolj zdrave, saj ohranijo več hranil in so manj obremenjene z neželenimi bakterijami. Čeprav se zdi ocenjevanje svežine na prvi pogled zahtevno, obstaja več preprostih in zanesljivih načinov, s katerimi lahko tudi laik hitro in učinkovito presodi, ali je riba, ki jo namerava kupiti ali pripraviti, res sveža.
S hitrim pregledom se boste lahko prepričali o tem, kako sveža je riba in izbrali najboljši izdelek.
Preveriti morate:
- Telo ribe mora biti togo ali obokano.
- Ribe morajo biti svetle, s kovinskim leskom.
- Oko mora biti svetlo, živo in briljantno.
- Škrge morajo biti svetle, mokre, rožnate ali rdeče.
- Luske morajo biti svetleče in se ne smejo ločiti.
- Trebuh ne sme biti raztegnjen ali imeti zelenih pik.
- Koža mora biti sijoča in spolzka na dotik.
Izogibati se morate nakupu ribe brez oči ali glave.
Zadnji prispevki
- Vrhunski triki za boljši pridelek paradižnika – rodil bo dvakrat več
- Enostaven recept za cheesecake, pripravljen v 20 minutah
- Vam je ostalo nekaj vina? Tako ga lahko porabite
- Kako varno je igranje spletnih iger na srečo preko VPN?
- Recept za slastnega piščanca po mediteransko – zdrav in enostaven obrok
- Na takšen način lahko nadomestite sladkor v sladicah, da bi bile bolj zdrave