Veliko ljudi se izogiba glutenu v svoji prehrani, toda zakaj je gluten problem? Ali sploh obstaja občutljivost na gluten? In če je, kakšna je razlika med celiakijo in občutljivostjo na gluten?
Občutljivost na gluten ali neceliakijska občutljivost na gluten je resnično stanje, ki spada pod izraz intoleranca na gluten.
Kaj je gluten?
Gluten je morda ena najbolj kontroverznih in napačno razumljenih živilskih spojin. Čeprav se pogosto obravnava kot ena sama beljakovina, gluten zajema številne beljakovine, imenovane prolamini. Prolamini so prisotni v pšenici, rži, ječmenu in križancih pšenice in rži. Te beljakovine so odporne na popolno prebavo s prebavnimi encimi, ki se nahajajo v prebavilih. To je zato, ker encimi, ki jih proizvajajo trebušna slinavka, želodec in krtačni rob črevesnega trakta ne morejo v popolnosti razgraditi beljakovin z visoko vsebnostjo ostankov prolina. Ti drobci prečkajo črevesno pregrado in potujejo v druge dele telesa, kjer se lahko sproži vnetni imunski odziv pri občutljivih posameznikih. Pomembno je omeniti, da so beljakovine glutena izjemno odporne na prebavo pri vseh ljudeh, ne samo pri ljudeh, ki imajo celiakijo, ki je avtoimuno stanje.
Vrste zdravstvenih stanj, povezanih z glutenom
“Intoleranca na gluten” je krovni izraz, ki se nanaša na tri glavne vrste stanj, povezanih z glutenom.
Celiakija
Celiakija je morda najbolj znano zdravstveno stanje, povezano z glutenom. Gre za avtoimuno bolezen, pri katerem imunski sistem reagira na beljakovine glutena.
Ko ljudje s celiakijo uživajo gluten, to povzroči poškodbe v tankem črevesu in povzroči številne simptome, vključno z drisko, bolečinami v trebuhu in napihnjenostjo.
Dolgotrajna izpostavljenost glutenu pri ljudeh s celiakijo lahko povzroči zmanjšano mineralno gostoto kosti, znatno izgubo teže, anemijo zaradi pomanjkanja železa, epileptične napade, mišično oslabelost in druge resne zdravstvene težave. .
Alergija na pšenico
Po navedbah raziskav imajo ljudje z alergijo na pšenico alergijsko reakcijo na beljakovine, prisotne v pšenici. Ta vrsta alergije je veliko pogostejša pri otrocih, čeprav lahko prizadene tudi odrasle. Alergija na pšenico lahko povzroči hude simptome, vključno z anafilaktičnim šokom, ki je smrtno nevarna alergijska reakcija.
Občutljivost na gluten
Nekateri ljudje doživljajo reakcije na gluten, čeprav nimajo celiakije ali alergije na pšenico. Strokovnjaki to vrsto intolerance na gluten imenujejo občutljivost na gluten.
Ljudje z občutljivostjo imajo simptome, ki vključujejo napenjanje, pline in drisko, pa tudi simptome, kot so utrujenost, tesnoba in glavoboli. Ti simptomi se pogosto izboljšajo na dieti brez glutena.
POVEZANO: 6 znakov, da uživate preveč kruha in pekovskih izdelkov
Zadnji prispevki
- Naredi sam: Poskočni velikonočni zajec
- Recept za ocvrta polnjena jajca, odlična za velikonočno pojedino
- Optična iluzija: Vsi vidimo krave, a le ljudje z visokim IQ bodo opazili medveda
- Naredi sam: Barvanje pirhov z alu-folijo in jedilnimi barvami
- Recept: Potratna potica
- S takšno francosko solato na mizi, boste navdušili vse