Uživanje sladkorja ne bi smelo biti prepovedano, če se po stresnem dnevu razvajate s čokoladico, to ni nič sramotnega. Kljub temu je belo snov smiselno jesti zmerno, saj verjetno že veste, da preveč ni dobro za vas.

Ne samo, da lahko uniči vaše zobe in kožo, ampak je tudi prehrana z veliko sladkorja povezana z debelostjo, ki lahko poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 in bolezni srca.

Težava je v tem, da je rafinirani sladkor povsod – pogosto se skriva v vsem, od žit do omak v omari. Da bi zmanjšali uživanje, se nekateri zanašajo na naravne alternative, toda tako imenovani „zdravi nadomestki sladkorja“ morda ne bodo tako dobri za vas, kot mislite.

“Pri alternativah sladkorja je resnično treba vedeti, da je med njimi zelo malo razlike,” pravi dietetik Sophie Medlin (citydietitians.co.uk).

Pomembno je vedeti, da ima večina od alternativ enak učinek na naš krvni sladkor, proizvodnjo inzulina in zdravje zob kot sladkor.

1. Kokosov sladkor

Kokosov sladkor morda zveni zdravo, toda Medlin pravi, da te alternative ne bi smeli smatrati za boljše kot rafinirane stvari.

“Kokosov sladkor včasih vsebuje prebiotična vlakna, ki hranijo naše dobre bakterije in so povezana s počasnejšim sproščanjem ogljikovih hidratov,” pojasnjuje. “Kljub temu ne pozabite, da bo še vedno povzročal enake opozorilne skoke sladkorja v krvi in zobno gnilobo, kot jo dobite z rafiniranim sladkorjem.”

2. Med

Med vsebuje nekaj dobrih snovi. “Vsebuje sledove koristnih hranil, kot so antioksidanti in vitamini skupine B, vendar ima na naš krvni sladkor in zobe še vedno skoraj enak učinek kot sladkor,” pravi Medlin. “Tako kot javorjev sirup se lahko tudi medu več uporablja, ker ga imamo za zdravega, vendar bo spodbujal povečanje telesne mase na enak način kot namizni sladkor.”

3. Stevia

Če želite zmanjšati sladkor, mnogi dietetiki pravijo, da je stevija vaša najboljša izbira.

“Stevia je narejena iz rastline in je 200-300-krat bolj sladka kot namizni sladkor z zelo malo kalorijami,” pojasnjuje Medlin. “To pomeni, da lahko zagotovi sladkost, ki jo uživamo v medu, sirupih ali namiznem sladkorju, vendar brez spodbujanja povečanja telesne mase ali povzročanja skokov sladkorja v krvi.” Tekočo različico lahko dodate pijačam, kot sta čaj in kava, ali prah dodate pri peki.

Edino vprašanje? “Nekateri opazijo grenak ali dolgotrajen priokus s stevijo, ki ga ne doživijo drugi sladkorji,” pravi Medlin. Morda ni tako okusna kot sirupi in sladkorji, ki jih običajno dodate v jutranjo kavo, vendar vsekakor bolj zdrava.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekAli ste vedeli, da ima vsaka rastlina svojo skrivnost?
Naslednji članekHiter način za nov videz doma: Uporabite umetnost