To ni nasvet, ki bi vam spremenil življenje in bi vaše kuhanje naredil skokovito boljše. To ni nekakšen trik, ki vam bo prihranil čas, ali spremenil način vašega kuhanja, je zgolj korak v bolj trajnostno razumevanje kuhinje in način, s katerim porabite vse sestavine.

Zakaj bi morali zelenjavne ostanke shraniti za jušno osnovo?

Ne glede na to, kaj kuhate, boste verjetno proizvedli odpadke, tudi če gre le za lupine česna z nekaj strokov, ki ste jih zmleli. Če kuhate pogosteje ali če kuhate velike količine, ne glede na to, ali gre za večerjo, ali ker tedensko načrtujete obroke, boste na koncu imeli veliko odpadkov: korenine čebule, skupaj z njihovimi odrezanimi vrhovi in ​​zavrženimi kožami; konica in rep korenja skupaj z olupki; beli konci korenin zelene, morda listnati vrhovi in, če ste pridni pri takšnih stvareh, nitasta zunanjost stebel, stebla zelišč, itd. Seznam je neskončen kot seznam stvari, ki ste jih sesekljali.

, Shranite zelenjavne ostanke in naredite jušno osnovo

Seveda vse to ni nujno odpadek; veliko tega je v resnici precej okusnega. Najboljši del korenja, tako kot mnogih drugih korenin in gomoljev, je njegov olupek; koreninski del čebule je prav tako okusen kot sredina, čeprav ga je malo težje razrezati; in medtem ko je v zahodnih kuhinjah neobičajno uporabljati in jesti lupine česna, je v drugih kuhinjah, na primer v tajski kuhinji, običajno, da v aromatične paste vključijo stroke česna, lupino in vse ostalo. Edini razlog, zakaj bi nekdo lahko gledal na stvari, ki jih običajno puščajo na svoji deski za rezanje, kot na odpadke, je bodisi zaradi nevednosti o tem, kako jih uporabiti, bodisi zaradi priročnosti; veliko lažje je te stvari vreči v smeti, kot pa ugotoviti, kako jih uporabiti za kakšen drug okusen namen.

Le da jih je zelo enostavno uporabiti: vržemo jih v lonec, bodisi skupaj s piščančjim trupom ali kar same, pokrijemo z vodo in nekaj časa dušimo. Precedite tekočino skozi fino mrežasto cedilo in dobili boste okusno osnovo, ki jo lahko uporabite kot osnovo za juho ali omako. In ne boste potrebovali jušne kocke.

Ostanke lahko zamrznete in osnovo skuhate, ko imate čas

Zelenjavni ostanki, ki jih lahko zamrznite za jušno osnovo:

  • Čebula katere koli vrste, vključno s šalotko: lupina, vrh, konec korena.
  • Čebulice: vse, česar ne uporabljate.
  • Česen: lupina, poljubno očiščena, kalček (če ga odstranite) .
  • Korenček: koža, koren, vršički.
  • Zelena: poljuboa, le liste je bolje uporabiti v juhah in solatah.
  • Repa: vse.
  • Komarček: v zmernih količinah, čebulica in listi.
  • Paradižnik: koža, semena, meso, pulpa, vrhovi.
  • Gobe: vse, predvsem pa stebla.
  • Bolj občutljiva zelišča, kot sta peteršilj in timijan: stebla in vse, kar je na robu, da se pokvari. V zmernih količinah bolj lesna zelišča, kot sta rožmarin ali žajbelj: spet stebla in drugo, kar je na robu, da se pokvari.
  • Ingver: olupite in poljubno obrežite.
  • Por: konec korenine in zeleni vrhovi.

NE SPREGLEJTE: Babičine skrivnosti: Juha, ki je zdravilo proti prehladu


Zadnji prispevki

Prejšnji članekBolezen jeter: Ta simptom v vašem življenju je lahko kazalnik težav z jetri
Naslednji članekČasopis proti plevelu? Ste slišali za ta neverjeten trik pri zatiranju plevela?