Slovenci smo ljudje tradicije, zato ob nedeljah pri nas tradicionalno pripravljamo govejo juho. Univerzalnega recepta zanjo skoraj ni, vsaka gospodinja pripravlja po svoji recepturi in vsaka goveja juha se razlikuje od druge. A ključnih je nekaj sestavin in trikov, ki jo naredijo še bolj okusno. Preverite, na kaj morate biti posebej pozorni, da bo vaša juha odličnega okusa.

Meso za juho

Izbira mesa je pomembna pri kuhanju juhe. Lahko uporabite skoraj vsak del govedine, a najboljša juha bo gotovo iz govejega repa, govejih reber ali govejega hrbta. Pomembno je, da meso damo že v mrzlo vodo in šele nato lonec na ogenj, tako bomo dobili največ okusa iz mesa. Za še boljši okus med kuhanjem v lonec dodamo še kos piščančjega mesa – perutničko ali bedro.

Brez kosti ne gre

Vedno v lonec dodamo tudi kost, ki mora biti mesnata z vezivnim tkivom. Lahko je zglobna kost, goleno ali goveji rep. Ne pretiravamo z mozgavimi kostmi, saj bodo dodale juhi preveč maščobe. Da iz njih pridobimo čim več okusa, lahko juhi dodamo tudi žlico jabolčnega kisa ali limoninega soka.

POVEZANO: Vsi miti o kuhanju fižola

Zelenjava

Vsaka juha mora vsebovati rumeno in oranžno korenje, por, gomolj zelene, kolerabo, česen in čebulo. Po želji lahko dodamo tudi majhen paradižnik. Čebulo, preden jo dodamo v lonec, prerežemo na pol in popečemo na ponvi brez maščobe. Pomembno je, da z zelenjavo ne pretiravamo, da ne postane glavni okus v juhi.

Začimbe za govejo juho

Vsaka juha potrebuje sol in zrna popra – a to ni vse, kar se doda. Uporabimo tudi lovorjev list, luštrek, liste zelene, peteršilj in ščep žafranike. Vse začimbe in zelenjavo v juho (razen česen in čebulo) dodamo eno uro pred koncem kuhanja.

Čas kuhanja

Juho kuhamo vsaj 3 ure. Če jo kuhamo dlje, ni nič narobe, saj bo tako še bolj okusna. Dokler ne zavre, jo kuhamo na najvišjem ognju, ko zavre, ogenj zmanjšamo na najnižjo temperaturo in pustimo le toliko, da juha rahlo brbota.

Kuhanje

Juho vedno kuhamo odkrito, brez pokrova na loncu. Ko vidimo, da je nekaj juhe že povrelo, dolijemo vodo, ki mora biti vroča. Pri vretju juhe se bodo na vrhu pojavile sive pene, ki jih z žlico previdno odstranjujemo – če jih ne, bo juha postala motna. Na koncu juho precedimo, dosolimo in postrežemo še vročo.

goveja-juha

Imate tudi vi kakšno skrivnost pri kuhanju juhe? Delite jo z nami v komentarjih.

Prejšnji članekVeč kot 5 načinov uporabe kostanja (v prehrani, ustvarjanju …)
Naslednji članekPreprost test, ki bo razkril podrobnosti o vašem življenju! Preizkusite