Božič je skoraj pred vrati. Če nimate ideje, kaj pripraviti za sladico, potem jo imamo mi za vas. Pripravite božični tiramisu. Je precej drugačen od klasičnega tiramisuja, a prav tako slasten.

Sestavine

Za kremo:

  • 450 g mascarpone sira, zmehčanega na sobni temperaturi
  • 240 ml smetane
  • 100 g sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 2 žlici želatine
  • 60 ml vode
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 žlici ruma
  • Lupina 1 pomaranče

Za sirup:

  • 240 ml vode
  • 200 g sladkorja
  • 60 ml ruma
  • Sok 1 pomaranče

Ostalo:

  • Piškoti za tiramisu
  • 1 cel kolač Pannetone
  • Sladkorne brusnice (neobvezno)

Postopek

  1. Pekač obložite s plastično folijo in postavite na stran.
  2. V lonec dodajte vodo in sladkor ter kuhajte toliko časa, da se sladkor stopi, nato pustite kuhati v plitvi posodi, ko se ohladi, dodajte sok 1 pomaranče, nato rum in odstavite.
  3. Želatino potresite z vodo in odstavite.
  4. V veliki skledi stepajte smetano z električnim mešalnikom, dokler ne nastane čvrst sneg, ki ga postavite na stran.
  5. V ločeni manjši skledi z mešalnikom stepajte rumenjake s 1/4 skodelice sladkorja, dokler ne nastanejo gosti bledo rumeni trakovi, ki jih prav tako odstavimo.
  6. V drugi skledi (to je zadnja skleda) z mešalnikom zmešajte maskarpone, rum, vanilijo, lupinico 1 pomaranče in preostalo 1/4 skodelice sladkorja. Nato dodajte stepeno rumenjakovo mešanico, ki jo nežno premešajte z lopatko, nato dodajte stepeno smetano, medtem ko pokapate vodo z želatino in nadaljujte z mešanjem, dokler se dobro ne poveže, odstavite.
  7. Začnite sestavljati sladico tako, da robove pripravljenega pekača obložite s piškoti, nato dodajte prvo plast panettona (razrežite ga, kakor koli želite, da se prilega), nato dodajte izdatno količino sirupa v testo, nato pa še 1 /4 kreme in ponavljajte isti postopek, dokler niste na vrhu. Ohlapno pokrijte s plastično folijo in čez noč postavite v hladilnik.
  8. Odstranite stene pekača, notranjost napolnite s sladkornimi brusnicami (to ni potrebno, nekaj sladkorja v prahu bo zadostovalo), ovijte pentljo okoli sredine in postrezite!

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekPraznična uganka: Če najdete vseh 5 razlik v 15 sekundah, ste genij
Naslednji članekRecept za wellington pečenko. Vse, kar morate vedeti o pripravi