Spet je tisti fini čas v letu – toplo vreme, sonce, dobra družba in peka na žaru. Da boste zagotovo navdušili svoje povabljene, morate v žepu skrivati nekaj trikov. Čevapčiče pripravite po tem receptu, ne pozabite na dobre priloge in pripravite lepinje sami doma – najboljše so.

Sestavine

  • 750 g moke
  • 10 g soli
  • 10 g sladkorja
  • 7 g suhega kvasa
  • pol litra mlačne vode
  • 2 veliki žlici sončničnega olja

Postopek

  • Zmešamo moko, dodamo sol, sladkor in suhi kvas.
  • V drugi posodi zmešamo mlačno vodo in sončnično olje
  • K mokrim sestavinam dodajte suhe sestavine in zamesite zelo lepljivo testo.
  • Testo pustimo pokrito ali pokrito naj vzhaja 45 minut.
  • Po pretečenem času bo testo še vedno precej lepljivo, vi pa le nadaljujte z gnetenjem testa naslednjih nekaj minut.
  • Testo razvaljamo po površini (mizi), ki smo ji predhodno dodali čisto malo  moke.
  • Zdaj ga z rokami stanjšajte v krog, da ga boste lažje rezali, torej ga razdelite na 8 enakih delov.
  • Vsakega od nastalih 8 rezancev pregnetemo z rokami ali med dlanmi in ne dodajamo več moke, tudi če se vam zdi potrebno.
  • Rahlo stanjšajte v krog na velikost lepinje, torej žemlje, nato položite na peki papir. O
  • Opazili boste, da se na žemljicah pojavijo majhni zračni mehurčki in to je znak, da ste vse naredili pravilno in da ste upoštevali navodila.
  • Pustimo, da pokrite vzhajajo naslednjih 45 minut na sobni temperaturi.
    Po pretečenem času ne uporabljajte pekača. ampak samo peki papir z lepinjami potisnite na rešetko pečice.
  • Lepinje se pečejo 17 minut na 200 stopinjah z vključenim zgornjim in spodnjim grelcem, torej brez ventilatorja. Če boste uporabljali ventilator, morate peči nekaj minut manj.
  • Od časa do časa poglejte v notranjost in se sami odločite, kdaj jih boste vzeli ven. Navsezadnje vi najbolje poznate svojo pečico in poznate stopnjo moči.
  • Lepinje morajo stati na sobni temperaturi vsaj 15 minut, preden jih shranite za kasnejšo uporabo ali uživanje.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članek5 stvari, ki se lahko zgodijo vašemu telesu, če vsak dan jeste meso
Naslednji članekAli se olivno olje pokvari? Vse, kar morate vedeti