Spet je tisti fini čas v letu – toplo vreme, sonce, dobra družba in peka na žaru. Da boste zagotovo navdušili svoje povabljene, morate v žepu skrivati nekaj trikov. Čevapčiče pripravite po tem receptu, ne pozabite na dobre priloge in pripravite lepinje sami doma – najboljše so.
Sestavine
- 750 g moke
- 10 g soli
- 10 g sladkorja
- 7 g suhega kvasa
- pol litra mlačne vode
- 2 veliki žlici sončničnega olja
Postopek
- Zmešamo moko, dodamo sol, sladkor in suhi kvas.
- V drugi posodi zmešamo mlačno vodo in sončnično olje
- K mokrim sestavinam dodajte suhe sestavine in zamesite zelo lepljivo testo.
- Testo pustimo pokrito ali pokrito naj vzhaja 45 minut.
- Po pretečenem času bo testo še vedno precej lepljivo, vi pa le nadaljujte z gnetenjem testa naslednjih nekaj minut.
- Testo razvaljamo po površini (mizi), ki smo ji predhodno dodali čisto malo moke.
- Zdaj ga z rokami stanjšajte v krog, da ga boste lažje rezali, torej ga razdelite na 8 enakih delov.
- Vsakega od nastalih 8 rezancev pregnetemo z rokami ali med dlanmi in ne dodajamo več moke, tudi če se vam zdi potrebno.
- Rahlo stanjšajte v krog na velikost lepinje, torej žemlje, nato položite na peki papir. O
- Opazili boste, da se na žemljicah pojavijo majhni zračni mehurčki in to je znak, da ste vse naredili pravilno in da ste upoštevali navodila.
- Pustimo, da pokrite vzhajajo naslednjih 45 minut na sobni temperaturi.
Po pretečenem času ne uporabljajte pekača. ampak samo peki papir z lepinjami potisnite na rešetko pečice. - Lepinje se pečejo 17 minut na 200 stopinjah z vključenim zgornjim in spodnjim grelcem, torej brez ventilatorja. Če boste uporabljali ventilator, morate peči nekaj minut manj.
- Od časa do časa poglejte v notranjost in se sami odločite, kdaj jih boste vzeli ven. Navsezadnje vi najbolje poznate svojo pečico in poznate stopnjo moči.
- Lepinje morajo stati na sobni temperaturi vsaj 15 minut, preden jih shranite za kasnejšo uporabo ali uživanje.