V poletnih dnevih komaj čakamo čas, ko se bodo na tržnicah znašle lubenice. Za mnoge je sladka osvežitev, zato smo še toliko bolj razočarani, ko dobimo kislo, nezrelo lubenico.

Ko se bliža vrhunec sezone, so vse slajše. Marsikdo ima težavo, kako najti način in izbrati najboljšo izmed njih, a z naslednjimi nasveti to ne bo več težava.

  • Sladka – če je enotne velikosti in težka, ima na lupini veliko in široko mrežo, kot pajkova mreža.
  • Vodena – če je podolgovata.
  • Polnega okusa – če ima pomarančni krog ali lise na lupini.
  • Malo ali nič okusa (aroma) – če ima belo vrezano liso.
  • Mehka – če opazite manjšo mrežico.
  • Zrela – če je lupina temna in okrogle oblike.
  • Ni zrela – če se mu lupina “sveti”.

Preverite tudi napotke v spodnjem videu, več glav, več ve.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Enostavni kolač z makom in čokolado
Naslednji članekTortilja s piščancem: Recept za zdrav poletni obrok, ki vas bo dolgo časa nasitil