Ta figova torta je prava poslastica za vse, ki obožujejo fige. S preprosto piškotno osnovo, kremnim nadevom s svežimi figami in prelivom iz domače figove marmelade je odlična izbira za posebne priložnosti ali kot sladko razvajanje.
Sestavine
Osnova:
- 200 g piškotov
- 100 g masla
Kremni nadev:
- 400 g svežega kremnega sira
- 230 ml sveže smetane (200 ml + 30 ml)
- 100 g sladkorja v prahu
- 4 lističi želatine (8 g)
- 100 g svežih fig, narezanih na koščke
Figova marmelada:
- 250 g svežih fig, narezanih na koščke
- 100 g sladkorja
Za okras:
- Sveže fige
Postopek
- Piškote zmeljite v drobtine podobne moki. Dodajte stopljeno maslo in mešajte, dokler ne dobite kompaktne mase.
- Zmes enakomerno razporedite po dnu tortnega modela (premera 22 cm) in jo pritisnite, da se strdi. Postavite v hladilnik, da se ohladi.
- Lističe želatine namočite v hladni vodi in jih pustite, da se namakajo 5-10 minut.
- V večji skledi stepite kremni sir in sladkor v prahu, dokler zmes ni gladka in kremasta.
- Dodajte narezane fige in dobro premešajte.
- V drugi skledi stepite smetano, dokler ne postane puhasta. Smetano nežno vmešajte v kremno zmes sira in fig.
- Ožeto želatino stopite v majhni kozici s 30 ml smetane. Medtem ko segrevate na nizki temperaturi, stalno mešajte, dokler se želatina popolnoma ne raztopi.
- Raztopljeno želatino vmešajte v kremni nadev in dobro premešajte.
- Kremni nadev enakomerno razporedite po piškotni osnovi v tortnem modelu. Postavite v hladilnik in pustite, da se torta hladi in trdi vsaj 3 ure.
- Narezane fige kuhajte s sladkorjem v majhni kozici na srednjem ognju približno 5 minut, dokler ne nastane marmelada.
- Marmelado razporedite po vrhu ohlajene torte.
- Okrasite s svežimi figami po okusu.