Ta figova torta je prava poslastica za vse, ki obožujejo fige. S preprosto piškotno osnovo, kremnim nadevom s svežimi figami in prelivom iz domače figove marmelade je odlična izbira za posebne priložnosti ali kot sladko razvajanje.

Sestavine

Osnova:

  • 200 g piškotov
  • 100 g masla

Kremni nadev:

  • 400 g svežega kremnega sira
  • 230 ml sveže smetane (200 ml + 30 ml)
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 4 lističi želatine (8 g)
  • 100 g svežih fig, narezanih na koščke

Figova marmelada:

  • 250 g svežih fig, narezanih na koščke
  • 100 g sladkorja

Za okras:

  • Sveže fige

Postopek

  1. Piškote zmeljite v drobtine podobne moki. Dodajte stopljeno maslo in mešajte, dokler ne dobite kompaktne mase.
  2. Zmes enakomerno razporedite po dnu tortnega modela (premera 22 cm) in jo pritisnite, da se strdi. Postavite v hladilnik, da se ohladi.
  3. Lističe želatine namočite v hladni vodi in jih pustite, da se namakajo 5-10 minut.
  4. V večji skledi stepite kremni sir in sladkor v prahu, dokler zmes ni gladka in kremasta.
  5. Dodajte narezane fige in dobro premešajte.
  6. V drugi skledi stepite smetano, dokler ne postane puhasta. Smetano nežno vmešajte v kremno zmes sira in fig.
  7. Ožeto želatino stopite v majhni kozici s 30 ml smetane. Medtem ko segrevate na nizki temperaturi, stalno mešajte, dokler se želatina popolnoma ne raztopi.
  8. Raztopljeno želatino vmešajte v kremni nadev in dobro premešajte.
  9. Kremni nadev enakomerno razporedite po piškotni osnovi v tortnem modelu. Postavite v hladilnik in pustite, da se torta hladi in trdi vsaj 3 ure.
  10. Narezane fige kuhajte s sladkorjem v majhni kozici na srednjem ognju približno 5 minut, dokler ne nastane marmelada.
  11. Marmelado razporedite po vrhu ohlajene torte.
  12. Okrasite s svežimi figami po okusu.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Vsi vidimo zebre, ampak tisti z visokim IQ-jem bodo v 5 sekundah opazili tudi konja
Naslednji članekTo so 4 razlogi, zakaj bi se morali začeti tuširati z mrzlo vodo že danes