Bodimo bolj pozorni na to, kaj kupujemo in preberimo deklaracije o tem, kakšne emulgatorje in aditive vnašamo v telo. Eden od teh emulgatorjev je saharoza , označena z E473.

Kaj je ta sladkorni ester maščobnih kislin?

Ta emulgator je proizveden iz glicerola in naravnih maščobnih kislin, ki so večinoma rastlinskega, lahko pa tudi živalskega izvora. Je predvsem mešanica različnih sestavin s sestavo, podobno delno prebavljeni naravni maščobi, zaestreni s sladkorjem.

Kaj je oznaka E473 na izdelkih in zakaj ne smemo zaužiti več od priporočenega odmerka?

Zaradi široke uporabe zakonodaja dovoljuje do 20 miligramov na kilogram telesne teže, vendar je ta številka pogosto presežena. V večjih količinah ima lahko ta emulgator odvajalni učinek. Zahvaljujoč njemu piškoti, torte, žemlje in kruh bolje vzhajajo in postanejo mehkejši. Prelivi in ​​mastne omake se ne raztopijo nazaj v svoje sestavine, medtem ko oblikovano meso, stisnjene ribe in zelenjava ostanejo sočni, zamrznjeni izdelki pa stabilizirajo obliko in barvo. Prav tako zadržujejo maščobo v slaščicah, preprečujejo kvarjenje mlečnih izdelkov in poskrbijo, da se testenine ne sprijemajo.

Katera živila ga vsebujejo?

  • piškoti, pecivo, žemljice in kruh
  • prelivi in ​​mastne omake
  • oblikovano meso in stisnjene ribe
  • kava v pločevinkah
  • praškasti izdelki za tople napitke
  • žvečilni gumi
  • pijače na osnovi mleka

PREBERITE TUDI: Kaj je oznaka E330 v živilih, ki jih kupujemo: Uporaba, koristi, varnost, stranski učinki


Zadnji prispevki

Prejšnji članekSladica, pripravljena v nekaj minutah v mikrovalovni pečici
Naslednji članekNebeško dobro kokosovo pecivo