Oznaka E330 se zelo pogosto znajde na deklaracijah živil. Danes vam jo predstavljamo bolj podrobno in tudi dejstva zakaj se uporablja, kakšne so njene prednosti in stranski učinki.

Kaj je ta elmugator?

Brezvodna ali monohidratna citronska kislina, ki je najpogosteje uporabljeno sredstvo za kisanje, to je dodajanje kiselkastega okusa hrani in pijači, deluje tudi kot konzervans, PH pufer, antioksidant in kelator (vezivo). Evropska številka aditiva je E330.

, Kaj je oznaka E330 v živilih, ki jih kupujemo: Uporaba, koristi, varnost, stranski učinki
E330 je citronska kislina.

Kaj je citronska kislina?

Je šibka organska kislina, ki je naravno prisotna v agrumih in jim daje kiselkast okus. Prav tako ima pomembno vlogo pri presnovi večine živih bitij.

Sadje, ki vsebuje citronsko kislino, so seveda limone in limete, pa tudi ananas, pomaranče, paradižnik, jagode, breskve, grenivke in banane.

Na tržišču najdemo dve obliki – brezvodno in monohidratno. Komercialno se proizvaja z mikrobno fermentacijo substrata ogljikovih hidratov glukoze ali saharoze, pridobljenega iz koruze. Iz rastlinskih virov se pridobiva na primer iz limoninega ali ananasovega soka.

Prednosti citronske kisline

Citronska kislina lahko našemu telesu pomaga pri boju proti oksidaciji. Ščiti človeške celice pred učinki prostih radikalov. Zavira tudi nastanek novih ledvičnih kamnov in razbija pesek na začetku njihovega nastajanja.

Dobra je tudi za našo kožo. Citronska kislina deluje kot alfa-hidroksi kislina (AHA) v izdelkih za nego kože. AHA je sestavljena iz karboksilne kisline in hidroksilne skupine na sosednjem ogljiku in se pogosto uporablja v kozmetični industriji. Na splošno lahko AHA izboljša stanje kože, vpliva na drobne linije in gube, izboljša teksturo in tonus kože, odmaši in očisti pore.

Kakšna je običajna uporaba citronske kisline?

Zaradi svojih večnamenskih lastnosti se lahko uporablja v različnih aplikacijah, vključno s hrano in pijačo, farmacevtskimi izdelki, kozmetiko, čiščenjem in gospodinjskimi detergenti.

V hrani je pogosta organska kislina, ki jo hrani dodajamo skupaj z jabolčno kislino in vinsko kislino. Za uporabo kot sredstvo za zakisljevanje, konzervans, antioksidant in kelator v hrani. Uporablja se lahko tudi kot zunanji antikoagulant, ker preprečuje strjevanje krvi z zniževanjem koncentracije kalcijevih ionov v krvi.

Kakšni so možni neželeni učinki?

Na splošno velja za varno, vendar so lahko nekateri ljudje občutljivi na citronsko kislino in imajo nekatere simptome alergije, kot so koprivnica, težko dihanje, otekanje obraza, ustnic, jezika ali grla.

Obstajajo tudi drugi možni neželeni učinki, ki so se pojavili pri nekaterih ljudeh. Ti vključujejo respiratorne simptome, bolečine v sklepih, simptome razdražljivega črevesja, bolečine v mišicah in živčnost ter erozijo zob.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Klasična pečenka s slastno omako
Naslednji članekČe želite tudi vi pripraviti takšno fokačo, nujno poglejte tale recept