Sezona nabiranja gob je v polnem razmahu, po gozdovih se sprehajajo tako izkušeni kot malo manj izkušeni nabiralci gob, zato previdnost med nabiranjem ni odveč. Še prehitro se lahko zgodi, da v košaro poleg slastnih jurčkov, dedkov, turkov, lisičk in ostalih užitnih gob, zaide kakšna strupena.
Katere gobe so v Sloveniji najbolj strupene?
V Sloveniji med najbolj strupene gobe spadajo mušnice, dežnički in kučmice. Te vsebujejo strupe, ki lahko povzročijo odpoved nekaterih organov in vodijo v smrt, zato se jih izogibajte na daleč. Obstaja tudi veliko neužitnih gob, ki na prvi pogled delujejo kot užitne, sicer niso tako zelo strupene, lahko pa povzročijo zastrupitev in hujše prebavne motnje.
Nasveti, s katerimi si lahko pomagate pri identifikaciji
Splošnega pravila, kako ločiti strupene gobe od nestrupenih žal ni. Obstaja pa nekaj smernic, s katerimi si lahko pomagate pri identifikaciji, vendar še vedno velja pravilo: “ČE GOBE NE POZNATE, JE NE NABIRAJTE.”
- Ste našli gobo na travniku, v gozdu ali pod drevesom?
- Raste posamezno?
- Kakšen ima vonj? Oster, prijeten, neprijeten?
- Ali goba ob stiku spremeni barvo?
- Kakšna je velikost, oblika, tekstura in barva beta? Ima obroček?
- Kakšna je velikost, oblika in tekstura klobučka?
- Kakšne teksture je meso?
- V katerem letnem času ste našli gobo?
S pomočjo teh vprašanj, lahko lažje določite vrsto gobe.
Pogoste zamenjave
Oljkov livar in navadna lisička
Nabiralci pogosto zamenjajo neužitnega oljkovega livarja za navadno lisičko. Oljkov livar uspeva na lesu, ima goste in ozke lističe, navadna lisička raste na zemlji, ima široke letvice.
Karbolni kukmak in užitni kukmak
Karbolni ima vonj po karbolu, močno rumeni v dnišču, užitni kukmak pa ima prijeten vonj, redko rumeni v dnišču.
Strupeni dežniki in užitni dežniki (marele)
Pri strupenih dežnikih je obroček nepremičen, gre za pretežno male gobice, užitni dežniki pa imajo star obroč premičen po betu, veliki so preko 15 centimetrov.
Obrobljena kučmica in mala štorovka
Obrobljena kučmica je smrtno strupena, ima gladek bet, vlaknat, rob klobuka prosojno nažlebkan, mala štorovka pa ima luskice po betu, rob je gladek.
Žolčasti grenivec in žlahtni goban
Žolčasti grenivec močno greni, trosi so roza barve, medtem ko žlahtni goban mili, stara trosovnica je rumena.
Zadnji prispevki
- Recept za hitro in zelo okusno pecivo z jabolki
- Če boste upoštevali te nasvete, vam bo krhko testo za pito vedno uspelo
- Tako pripravite kruh v cvrtniku na vroč zrak (air fryer)
- Optična iluzija: Samo ljudje z detektivskim nosom bodo našli skritega ujetnika v 15 sekundah
- Recept za cheesecake s pistacijo, ne boste ga pozabili
- Ti triki bodo podaljšali rok trajanja banan in preprečili, da bi porjavele