Gobe ​​in vlaga imajo napet odnos. Zdi se, da gobe ljubijo vlago in jo zgrabijo ob vsaki priložnosti, vendar je razmerje strupeno, saj vlaga pospeši sluzast propad gob. Zaradi tega morate kot skladiščnik gob poskrbeti, da bodo čim bolj na suhem (dokler jih ne boste pripravljeni pojesti).

To najlažje storite tako, da jih ne kupite tik pred rokom. Če je mogoče, kupite cele, ohlapne gobe, da jih boste lahko pregledali in se prepričali, da so trdne in brez madežev ali mehkih, kašastih mokrih lis.

Pri shranjevanju se vsi ne strinjajo, katera metoda je “najboljša”. Po besedah ​​Harolda McGeeja  O hrani in kuhanju gobe “izdihnejo” vlago, ko sedijo v hladilniku, ta vlaga pa se lahko nabere na površini shrambe in spodbudi kvarjenje. McGee priporoča, da jih ohlapno zavijete v embalažo, ki absorbira vlago (na primer v papirnato vrečko), medtem ko ima Cook’s Illustrated raje odprto vrečko v stilu ziploka, za katero pravijo, da “poveča kroženje zraka, ne da bi jih izsušila”, in “dovoli, da gobe sprostijo plin, kar podaljša njihov rok uporabnosti.”

Če izberete pot papirnate vrečke, se prepričajte, da je vreča suha in jo menjajte, če postane vlažna. Če kupujete pakirane gobe, jih pustite v embalaži, dokler jih niste pripravljeni kuhati. Embalaža je dobro prezračena in zasnovana tako, da ostanejo čim dlje sveže, dokler jih kupec ne prevzame v trgovini. 

Ne glede na to, kako jih shranite, gob ne hranite v predalu za živila – v okolju je preveč vlažno. Shranite jih v glavni predel hladilnika.


Zadnji prispevki

Prejšnji članek5 preprostih nasvetov za suhe, razpokane in hrapave roke
Naslednji članekKatera stanja lahko povzročijo modre nohte in kdaj poiskati pomoč?