Gobarska sezona je na vrhuncu in mnogi v gozdovih naberejo več gob, kot jih lahko pojedo. Gobe se v hladilniku hitro pokvarijo (postanejo mehke, nagubane, gnile, napadejo jih črvi), zato vam priporočamo, da jih shranite na katere izmed spodaj naštetih načinov. Seveda se pred shranjevanjem prepričajte, da ste nabrali užitne gobe. Nekaj napotkov, kako to preveriti, lahko najdete na povezavi tukaj.
To so načini, s katerimi shranimo presežek užitnih gob:
- Sušenje gob
- Zamrzovanje gob
- Vlaganje gob
Če se boste lotili katerega izmed naštetih postopkov, vas vabimo, da nadaljujete z branjem pod fotografijo.

1. Sušenje gob
Izmed vseh postopkov shranjevanja gob se najdlje ohranijo posušene gobe. Te imajo tudi največ okusa in arome.
Postopka se lotimo tako, da gobe najprej očistimo in preverimo ali so popolnoma zdrave (bodite pozorni na bet). Nato jih narežemo na rezine, ki naj ne bodo debelejše od dveh milimetrov. Razporedimo jih na ravno površino in pazimo, da se ne prekrivajo med seboj. Sušimo jih v vročem prostoru, ki ne sme imeti preveč vlage. Če imamo sušilnik za sadje ali ventilatorsko pečico, jih lahko na nizki temperaturi posušimo tudi v njej.
Ko so gobe dobro posušene, jih shranimo v dobro zaprte kozarce za vlaganje ter uporabimo za pripravo omak, juh in rižot.

2. Zamrzovanje gob
Znano je, da lahko gobe zamrznemo, vendar vse gobe niso primerne za zamrzovanje, saj lahko dobijo neprijeten okus pa tudi vonj. Neprimerne za zmrzovanje so med drugimi lisičke, saj dobijo konsistenco žvečilnega gumija.
Gobe pred zamrzovanjem najprej očistimo, pregledamo če so zdrave in jih narežemo na rezine (naj ne bodo pretanke) ali kocke, lahko pustimo tudi polovičke. Nato jih blanširamo v vreli vodi. To storimo tako, da v vrelo vodo potopimo narezane gobe za približno dve minuti, jih odcedimo, dobro obrišemo, osušimo in zapakiramo v vrečke za zamrzovanje ali primerne posodice.
Zamrznjene gobe lahko uporabimo na vse načine kot bi uporabili sveže gobe.

3. Vlaganje gob
Gobe lahko vložimo na dva načina – v kisu ali v olju. Katerega boste izbrali, je odvisno od vaših preferenc.
Gobe vložimo v kisu tako, da jih najprej očistimo, preverimo zdravje in razrežemo na kocke ali rezine (naj ne bodo pretanke). Če boste vlagali pogojno užitne gobe (npr. štorovke) jih najprej zavrite v osoljeni vodi in prekuhajte ter dobro odcedite. V loncu zavremo kis in vodo v razmerju 1:2 ali 1:3 (odvisno, kako radi imate kislo) in dodamo začimbe. Uporabimo lahko strok česna, šalotko, poper v zrnju, sol, lovor, šetraj in še kaj. Dodamo v mešanico še gobe in kuhamo približno 5 minut. Z mešanico napolnimo sterilizirane kozarce za vlaganje in jih dobro zapremo.
Uporabimo jih lahko kot prilogo k narezkom, v solatah, v rižotah, v sendvičih in še kje.

Gobe v olju vložimo na podoben način kot gobe v kisu, le da mešanico kisa in vode odlijemo ter gobe prelijemo s poljubnim oljem.
Uporabimo jih lahko isto kot gobe vložene v kisu.
NE SPREGLEJTE: To je užitna goba, ki je mnogi ne poznajo, čeprav je zelo okusna