Cimetovo olje je le eden od produktov te eksotične rastline, ki je s svojim okusom osvojila svet, sčasoma pa so odkrili tudi njene zdravilne lastnosti. Vonj cimeta je pikanten, zato je cimetovo olje cenjeno tudi zaradi pristne arome. Danes naj bi bil cimet idealna kombinacija kakovostne začimbe in naravnega zdravila.

Cimetovo olje

Cimet v različnih oblikah so preučevali glede njegovih učinkov na obvladovanje okužb, nadzor krvnega sladkorja in drugih stanj, študije pa kažejo, da ima cimetovo olje:

  • antibakterijske,
  • protiglivične,
  • antidiabetične in
  • antioksidativne lastnosti.

Kako narediti domače cimetovo olje in za kaj je priporočljivo

Kako narediti domače cimetovo olje?

Obstajata dve vrsti cimetovega olja. Prva vrsta je eterično olje visoke trdnosti, ki se izdeluje iz listov in lubja rastline v zelo zapletenem procesu, druga pa je ekstrahirano cimetovo olje, ki ga lahko izdelamo sami.

Za domače cimetovo olje potrebujete:

  • nekaj palčk cimeta
  • čisto, rafinirano oljčno olje.

Za pripravo cimetovega olja je potrebno cele cimetove palčke pokončno postaviti v kozarec. Cimetove palčke prelijte s čistim oljčnim oljem, da so popolnoma potopljene v olje. Kozarec tesno zaprite in pustite na sobni temperaturi 3 tedne. Vsak dan je treba kozarec dobro pretresti. Po treh tednih olje precedite skozi gazo in prelijte v temen, rjav steklen kozarec. Število cimetovih palčk določite poljubno, najbolje pa bi bilo, če bi bil kozarec poln, kar pomeni vsaj 5 od 6 palčk na pol litra olja. Večje kot je število cimetovih palčk, boljše je olje.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKateri bodo dela prosti dnevi v letu 2024. Bodo prišli med tednom?
Naslednji članekTo je razlog, zakaj vaš krompir, pečen v pečici, ni dovolj hrustljav