Približuje se čas velikonočnih praznikov, ko bomo majonezo potrebovali v naši najljubši solati – francoski solati. Najboljša bo, če jo boste pripravili kar sami in zelo enostavno je.
Sestavine
- 2 veliki jajci, ogreti na sobno temperaturo
- 2 žlički sveže stisnjenega limoninega soka (ali kisa)
- 1 skodelica olja z nevtralnim okusom (sončnično, repično …)
- ščep soli
Oprema
- Trdna žična metlica (ali palični mešalnik)
- Posoda (z visokimi stranicami za preprečevanje brizganja)
Navodila
- Ločimo beljake od rumenjakov. Beljake odstavimo za drug namen (tukaj najdete nekaj idej, kako jih lahko uporabite) in rumenjake damo v skledo.
- Svež limonin sok vlijemo v skledo z rumenjaki in jih dobro stepemo.
- Počasi, med nenehnim mešanjem vlivamo olje v posodo. Ko se majoneza začne gostiti, vlivamo olje v počasnem in enakomernem toku. Če se olje začne nabirati posebej, prenehajmo z vlivanjem in naglo stepamo majonezo, dokler se olje ne vključi.
Če se majoneza zdi pregosta, dodajmo toliko vode, da jo razredčimo do želene konsistence. Naenkrat dodamo približno čajno žličko vode. - Ko je vso olje vmešano, mora biti majoneza gosta in puhasta.
- Začinimo s soljo in uporabimo.