Približuje se čas velikonočnih praznikov, ko bomo majonezo potrebovali v naši najljubši solati – francoski solati. Najboljša bo, če jo boste pripravili kar sami in zelo enostavno je.

Sestavine

  • 2 veliki jajci, ogreti na sobno temperaturo
  • 2 žlički sveže stisnjenega limoninega soka (ali kisa)
  • 1 skodelica olja z nevtralnim okusom (sončnično, repično …)
  • ščep soli

Oprema

  • Trdna žična metlica (ali palični mešalnik)
  • Posoda (z visokimi stranicami za preprečevanje brizganja)

Navodila

  • Ločimo beljake od rumenjakov. Beljake odstavimo za drug namen (tukaj najdete nekaj idej, kako jih lahko uporabite) in rumenjake damo v skledo.
  • Svež limonin sok vlijemo v skledo z rumenjaki in jih dobro stepemo.
  • Počasi, med nenehnim mešanjem vlivamo olje v posodo. Ko se majoneza začne gostiti, vlivamo olje v počasnem in enakomernem toku. Če se olje začne nabirati posebej, prenehajmo z vlivanjem in naglo stepamo majonezo, dokler se olje ne vključi.
    Če se majoneza zdi pregosta, dodajmo toliko vode, da jo razredčimo do želene konsistence. Naenkrat dodamo približno čajno žličko vode.
  • Ko je vso olje vmešano, mora biti majoneza gosta in puhasta.
  • Začinimo s soljo in uporabimo.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekPomladne uganke, ki jih 90 % ljudi ne bo rešilo brez pomoči. Ste med njimi?
Naslednji članek6 naravnih načinov za hitro lajšanje refluksa (zgage)