Ko je treba kaj proslaviti, je na voljo posebna pijača: šampanjec! Toda preden se brezglavo potopite v uživanje s penečo pijačo, se boste želeli seznaniti s tem, kako odpreti šampanjec. Poznati morate nekaj trikov, da ga boste odprli brezhibno.
Ko odpirate steklenico šampanjca, obstajata dve glavni pravili.
1. Varnost
Karkoli že počnete, pazite, da vrha steklenice nikoli ne usmerite v nikogar. Steklenice šampanjca in drugih penečih vin so pod super tlakom, zaradi česar se zamašek spremeni v nevarno orožje. Če niste previdni, lahko nekoga resno poškodujete. Ta pritisk je isti razlog, da so steklenice penečega vina narejene iz debelejšega stekla.
2. Nič naj se ne polije
Čeprav nas filmi morda prepričajo, da bi se steklenica morala odpreti z glasnim pokom, ki mu sledi curek šampanjca, je v resnici ravno nasprotno. Konec koncev, tega tekočega zlata ne želite polivati naokoli! Tišje je bolje.
Kako odpreti steklenico šampanjca?
Tukaj so koraki za odpiranje steklenice. Ne bo vam treba skrbeti za poškodbe prijateljev ali stropa zaradi plute. In morda še pomembneje, nikoli ne boste zapravili niti kapljice.
Odrežite in odstranite folijo
Z nazobčanim nožem vinskega ključa odrežite kovinsko folijo. Ko odstranite folijo, pokrijte vrh steklenice s kuhinjsko krpo in položite eno roko na steklenico, s palcem trdno nad zamaškom. Ko ste prepričani, da je steklenica usmerjena stran od navzočih (ali česar koli krhkega), nadaljujte z naslednjim korakom.
Odprite steklenico
Odvijte kovinsko žico in počasi zavrtite steklenico, ne zamaška. Uporabite roko na vrhu steklenice, da olajšate zamašek. Z nadzorovanjem, kako hitro zamašek izstopi, lahko postopoma spustite plin iz steklenice. Rezultat naj bo nežno sikanje in ne glasen pok.
Postrezite
Odložite zamašek in žico na stran in se pripravite na nalivanje. Ponovno se umirite in počasi nalijte, da ne pride do nepotrebnega polivanja.
POVEZANO: Poznate razliko med šampanjcem in penino?