Narezek je preprosta, množici prijazna pogostitev za vsako zabavo. Ključ do priprave odličnega in okusnega je ravnovesje. Različne suhe salame, trajne klobase, siri in vrste prilog (olive, kisle kumarice, paprika) se morajo dopolnjevati.

Izbira mesnin

Izberite vsaj dve vrsti suhih mesnin. Ne eksperimentirajte z novimi okusi in izberite mesnine, ki so splošno znane kot najboljše (s pršutom ne boste zgrešili, prav tako ne s klasično suho domačo salamo). Ne pozabite na trajno salamo. Nekateri gostje zaradi zdravstvenih omejitev ali osebnih odločitev ne jedo suhih mesnin. Priporočamo vam klobaso piščančjih prsi, ki je prijazna do zdravja, in mortadelo, ki je nekakšna klasika pri narezkih. V mislih imejte, da morate količino suhih mesnin računati na osebo, v povprečju nekje med 100 g in 150 g na en lačen želodec.

Izbira sira

Sir je pomemben spremljevalec suhih mesnin. Pri izbiri sira že lahko eksperimentirate z okusi. Izberite dve ali več vrst sira. Če želite navdušiti svoje goste, naredite sirno ploščo posebej. Priporočamo vam, da kupujete lokalno in izberete domače sire.

Kmetija sirarstvo Videc leži na obrobju kozjanskih gričev občine Šentjur. Vključena je v sonaravno rejo živali, ki se prosto gibljejo v hlevu, ali pa izberejo izpust v naravo.

Njihovo mleko predelajo v široko paleto kakovostnih in večkrat nagrajenih izdelkov: mladih, poltrdih in staranih sirov, jogurtov, sirotke, albuminske in surove skute. Asortiman vključuje tako izdelke z blagim okusom, kot tiste za ljubitelje pestrejših okusov in dodatkov – čili, tartufi. Ker stremijo h kvaliteti, so njihovi izdelki z znakom Izbrana kakovost, ki zagotavlja, da so vsi izdelki pridelani in predelani v Sloveniji. Certificirani so tudi z znakom seneno mleko – kakovostnejše mleko nežnejšega okusa, ki vsebuje večji delež nenasičenih maščobnih kislin, bogatih proteinov in mineralov.

Spletna stran: Kmetija sirarstvo Videc
Tel: +386 31 844 612
E-mail: [email protected]
Facebook: fb.com/sirarstvo.videc

Vložene priloge

Maščobna hrana potrebuje kislo spremljavo, da zaokroži njihovo bogastvo. Narezki naj imajo vsaj eno ali dve vloženi sestavini.

  • Vložena paprika zagotavlja toploto in kislino, kar dobro deluje za narezke z visoko vsebnostjo maščob.
  • Kumarice imajo ravno dovolj kislosti, da nasprotujejo bogastvu zmerno mastnih kosov, kot so navadna šunka in suha salama.
  • Vložene gobe in olive odlično popestrijo vsak narezek, postrezite jih posebej v lični skledici.

Druge možnosti vključujejo še sušene paradižnike, svež češnjev paradižnik, vložene artičoke, vloženo mlado koruzo, srbsko solato, bolgarsko solato. Upoštevajte to navodilo: bolj masten je narezek, bolj kisle morajo biti priloge.

Urejanje krožnika

Združite vsako vrsto suhe mesnine, vsako vrsto trajne klobase, vsako sorto sira in vsako vrsto vložnin. Mesnine položite na enakomerno razdaljo drugo ob drugo okoli pladnja (ali lesene deske) in med vsako vrsto mesa položite različne vrste sira. Lahko naredite tudi posebej sirno ploščo, ali sir združite skupaj na pladnju. Vložnine naj bodo na sredini (ali posebej v ličnih posodicah). Za lepo dekoracijo lahko vključite še grozdje (ali drugo sadje) in različne oreščke. Za barvni efekt lahko dekorirate tudi z kuhanimi jajci.

Za tiste, ki želite izstopati po izvirnosti, predlagamo, da si pogledate še spodnji video za pripravo narezka.

Sponzorirana objava.

Prejšnji članekAli ste svoj zrezek vedno rezali napačno?
Naslednji članekIdeje za moderne adventne venčke