Čeprav jih poznamo pod različnimi imeni – speculaas, speculoos, biscoff – in jih vsaka država pripravlja po svoje, izvirajo iz Nizozemske, kjer so tradicionalno povezani z božičem in praznikom svetega Nikolaja.
Sestavine
• 500 g gladke moke
• 200 g masla
• 320 g sladkorja
• 1 vanilijev sladkor
• 1/2 čajne žličke soli
• 1,5 žlice začimb za medenjake / speculaas
• 1 jajce
• 50 ml hladnega mleka
Postopek
- Priprava mase. Zmehčano maslo stepite s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Ko dobite gladko zmes, dodajte jajce in premešajte. Nato postopoma dodajte še vse ostale sestavine, da dobite mehko, rahlo drobljivo testo.
- Hlajenje. Testo razdelite na dva dela, vsak del zavijte v folijo in za 30 minut postavite v hladilnik. Ohlajanje je ključno: maslo se strdi, piškoti pa bodo med peko ohranili obliko in postali prijetno hrustljavi.
- Oblikovanje. Testo razvaljajte na približno 7 mm debeline. Nato preko razvaljanega testa uporabite valjar z vzorcem ali štampiljko. Testo narežite na kvadratke.
- Piškote razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Pečete jih lahko:
• v navadni pečici na 180 °C, en pekač naenkrat, 12–13 minut
• v ventilacijski pečici pri 150–160 °C, 2–3 pekače hkrati - Pozor: piškoti ne smejo potemneti – sicer bodo pretrdi.
- Ko so pečeni, jih pustite na pekaču, da se ohladijo, šele nato jih prestavite v škatle.
Video recept
Prvotno ime “Speculaas” naj bi izhajalo iz latinske besede speculum – ogledalo. Stari mojstri so namreč rezbarili lesen kalup tako, da je slika delovala kot zrcalna podoba. Ko se je testo vtisnilo vanj, je nastala popolna replika motiva.
Božanski božični tiramisu: praznična sladica, ki s svojim videzom in okusom osupne čisto vsakogar
Zadnji prispevki
- Vonj čebule na rokah? Tako ga odstranite takoj – brez dragih izdelkov
- 5 ključnih opravil, ki vas rešijo zadrege: Ne pozabite očistiti teh stvari, preden pridejo gosti
- Božanski božični tiramisu: praznična sladica, ki s svojim videzom in okusom osupne čisto vsakogar
- Naredi sam: Leseni snežaki za popolno praznično vzdušje
- Sočne praznične kocke, ki jih vsi obožujejo: preprost recept za popolno sladico
















































