Zeleni paradižniki, čeprav v surovi obliki lahko vsebujejo toksičen solanin, se s pravilno obdelavo in vlaganjem spremenijo v okusno specialiteto. Tukaj sta dva odlična recepta za pripravo vloženih in ocvrtih zelenih paradižnikov.

Recept 1: Vloženi zeleni paradižniki

Odlično se podajo k različnim vrstam pečenk in enolončnic.

Sestavine

  • 500 g zelenih paradižnikov
  • 500 ml vode
  • 150 ml kisa
  • 1 čajna žlička soli
  • poprova zrna
  • 2 feferona
  • ingver v velikosti palca (narezan na trakove)
  • semena koriandra
  • svež koromač
  • par lovorjevih listov
  • 4 stroki česna
  • 1 majhna rdeča ali vijolična čebula

Postopek

  1. Paradižnike operite in z nožem zarežite na spodnji strani, da bo kislina bolje prodrla.
  2. Zavrite vodo, kis, sol, poprova zrna, koriandrova semena, ingver, lovorjev list in česen, dokler se sol ne raztopi.
  3. V kozarec dajte paradižnike, svež koromač, feferon, česen in na četrtine narezano čebulo.
  4. Vse skupaj prelijte z vročo tekočino in kozarce tesno zaprite.
  5. Obrnite kozarce na glavo, da ustvarite vakuum, nato pa jih ohladite.
  6. Pustite kisati vsaj 10 dni pred uporabo.

Odlične ideje, kaj narediti z zelenimi paradižniki

Recept 2: Ocvrti zeleni paradižniki

Odlični kot priloga ali samostojna jed.

Sestavine

  • 3 zeleni paradižniki
  • 1 jajce
  • kruhove drobtine
  • ostra moka
  • začimbe po okusu (sol, poper, itd.)

Postopek

  1. Paradižnike narežite na pol centimetra debele rezine.
  2. Vsako rezino spanirajte tako, da jo najprej povaljate v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje v kruhovih drobtinah.
  3. Na majhnem ognju ocvrite do zlato rjave barve.
  4. Odvečno maščobo odcedite s kuhinjskim papirjem in postrezite še tople.

Lahko pa jih uporabite tudi v bolgarski solati.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTa jed bo všeč vsem, ki imate radi palačinke. Je enostavnejša za pripravo
Naslednji članekOptična iluzija: Vaš IQ je visok, če najdete 5 obrazov na sliki