Zeleni paradižniki, čeprav v surovi obliki lahko vsebujejo toksičen solanin, se s pravilno obdelavo in vlaganjem spremenijo v okusno specialiteto. Tukaj sta dva odlična recepta za pripravo vloženih in ocvrtih zelenih paradižnikov.
Recept 1: Vloženi zeleni paradižniki
Odlično se podajo k različnim vrstam pečenk in enolončnic.
Sestavine
- 500 g zelenih paradižnikov
- 500 ml vode
- 150 ml kisa
- 1 čajna žlička soli
- poprova zrna
- 2 feferona
- ingver v velikosti palca (narezan na trakove)
- semena koriandra
- svež koromač
- par lovorjevih listov
- 4 stroki česna
- 1 majhna rdeča ali vijolična čebula
Postopek
- Paradižnike operite in z nožem zarežite na spodnji strani, da bo kislina bolje prodrla.
- Zavrite vodo, kis, sol, poprova zrna, koriandrova semena, ingver, lovorjev list in česen, dokler se sol ne raztopi.
- V kozarec dajte paradižnike, svež koromač, feferon, česen in na četrtine narezano čebulo.
- Vse skupaj prelijte z vročo tekočino in kozarce tesno zaprite.
- Obrnite kozarce na glavo, da ustvarite vakuum, nato pa jih ohladite.
- Pustite kisati vsaj 10 dni pred uporabo.
Recept 2: Ocvrti zeleni paradižniki
Odlični kot priloga ali samostojna jed.
Sestavine
- 3 zeleni paradižniki
- 1 jajce
- kruhove drobtine
- ostra moka
- začimbe po okusu (sol, poper, itd.)
Postopek
- Paradižnike narežite na pol centimetra debele rezine.
- Vsako rezino spanirajte tako, da jo najprej povaljate v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje v kruhovih drobtinah.
- Na majhnem ognju ocvrite do zlato rjave barve.
- Odvečno maščobo odcedite s kuhinjskim papirjem in postrezite še tople.
Lahko pa jih uporabite tudi v bolgarski solati.
Zadnji prispevki
- Recept za švedske mesne kroglice, kot jih dobite v priljubljeni trgovini s pohištvom
- Gnojenje s kokošjim gnojem: Kdaj koristi in kdaj škodi?
- To je recept za noro testo, ki ga lahko uporabite za pripravo kruha, pice, kolačkov, žemljic …
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo otroke, a le tisti z najbolj ostrimi očmi lahko v 7 sekundah opazijo banano
- To je sestavina, ki jo dodajte omakam namesto moke, da jih zgostite
- Kremna cvetačna juha je nekaj, kar bo pogosto na vašem jedilniku