Ta nasitna in domača enolončnica z lečo, zelenjavo in suhim mesom je odlična izbira za hladnejše dni ali kadar si zaželimo toplega in hranljivega obroka.
Sestavine
- 400 g konzervirane leče
- 1 večji korenček
- 1 velik krompir
- 1 mehak paradižnik
- 1 rdeča paprika
- 2 žlici maščobe (olja ali masti)
- 2 žlici moke
- 200 ml paradižnikove mezge (koncentrata)
- 1 l zelenjavne ali mesne osnove
- sol, poper
- česen v granulah
- ščepec mletega muškatnega oreščka
- 1 žlica sladkorja
- suho meso (npr. suha rebra, klobasa ali prekajena krača)
Postopek
- Vso zelenjavo (korenček, krompir, paradižnik in papriko) operite in narežite na približno enako velike kocke.
- V večjem loncu segrejte maščobo. Dodajte moko in jo rahlo zapečite, da dobi nežno zlato barvo (nastane prežganje).
- Nato dodajte vso narezano zelenjavo in jo na hitro prepražite, da se malce zmehča in prevzame okus prežganja.
- Zalijte z zalogo (jušno osnovo) in dodajte kos ali kose suhega mesa. Zavrite.
- Dodajte sol, poper, česen v granulah, ščepec muškatnega oreščka in žlico sladkorja.
- Lečo iz konzerve rahlo odcedite (malo tekočine pustite zaradi okusa) in jo dodajte v lonec. Dodajte tudi paradižnikovo mezgo.
- Kuhajte napol pokrito na zmernem ognju približno 15–20 minut, dokler se krompir in korenje ne zmehčata, okusi pa se povežejo.
- Ko je jed kuhana, jo odstavite in pustite nekaj minut počivati, da se okusi še dodatno razvijejo.
PRIPRAVITE TUDI: To enolončnico morate poskusiti, všeč bo vsem jedcem
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira