Mehke, nežne in okusne kvašene rolice z bogatim orehovim nadevom so čudovita sladica ali priboljšek ob kavi. Priprava je preprosta, rezultat pa vedno razveseli. Orehove rolice ostanejo sveže več dni, čeprav se zaradi odličnega okusa običajno hitro pojedo.

Sestavine

Za testo:

  • 550 g navadne moke
  • 7 g suhega kvasa
  • 200 ml mlačnega mleka
  • 125 g masla ali margarine (stopljeno in ohlajeno)
  • 30 g sladkorja
  • ščepec soli
  • 2 rumenjaka

Za orehov nadev:

  • 2 beljaka
  • 150 g mletih orehov
  • 50 g sladkorja

Za dekoracijo:

  • sladkor v prahu

Postopek

  1. V večji skledi zmešajte moko s suhim kvasom, sladkorjem in soljo.
  2. Dodajte rumenjaka, mlačno mleko ter stopljeno in ohlajeno maslo ali margarino.
  3. Testo dobro pregnetite, da postane gladko, mehko in voljno. Pokrijte in pustite vzhajati približno 1 uro, dokler se volumen testa ne podvoji.
  4. Beljaka stepite v trd sneg. Postopoma dodajajte sladkor in stepajte, da dobite čvrst in sijoč sneg.
  5. Nežno vmešajte mlete orehe, da nastane enoten nadev.
  6. Vzhajano testo razvaljajte v pravokotnik na rahlo pomokani površini.
  7. Po testu enakomerno razporedite pripravljen orehov nadev.
  8. Testo previdno zavijte v tesno rolo. Z ostrim nožem narežite približno 2 cm široke rezine.
  9. Narezane rolice položite na pekač, obložen s papirjem za peko, pustite med njimi dovolj prostora. Pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati še približno 20 minut.
  10. Pečico segrejte na 180 °C.
  11. Vzhajane orehove rolice pecite približno 20–25 minut, da postanejo zlato rumene barve.
  12. Pečene rolice ohladite in jih potresite s sladkorjem v prahu.

Video recept

PRIPRAVITE TUDI: Pizza rolice; tako odlične, da se boste vprašali, zakaj jih niste pripravili že prej


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTo sadje je podcenjeno, pomaga pri mnogih zdravstvenih težavah
Naslednji članek5 načinov, kako se pripraviti na poletni čas – in zakaj je vaše zdravje odvisno od tega