Če iščete recepte, kaj pripraviti za letošnjo ozimnico, imamo pravo stvar za vas. Čeprav niti približno ni tako znan kot njegov izjemno popularni sorodnik ajvar, je tradicionalni pindžur slasten namaz, ki je nepogrešljiv del mnogih gospodinjstev na Balkanu.

Pindžur je po videzu podoben ajvarju, tudi po okusu sta podobna, vendar je nekaj bistvenih razlik. Obstaja veliko različnih receptov, ki se razlikujejo glede na okuse in zanimanja, vendar nekatere osnove ostajajo enake. To je ena izmed variant izdelave.

Sestavine

  • 4 kg rdeče paprike za ajvar
  • 2 kg pelatov
  • 1/2 glavice česna
  • 1 velik šopek peteršiljevih listov
  • 2 ravni žlici soli
  • 4 žlice sladkorja
  • 2,5 dl olja
  • 1/2 dl kisa
  • 2 feferona (neobvezno)

Postopek

  • Papriko operemo ali osušimo in pripravimo za pečenje. Če imate pogoje, jih lahko spečete na žaru ali na vroči plošči, če tega nimate, pa jih pogumno spečete v pečici, dokler ne zarumenijo.
  • Feferone pustimo na strani, da se malo ohladijo in “zažgejo”, da se jim bo lupina lažje odluščila.
  • Ko papriko olupimo in ji odstranimo pecelj in semena, jo narežemo na majhne koščke. Ne meljite je.
  • Paradižnike olupimo in nasekljamo.
  • V globlji posodi segrejemo olje in dodamo na drobno nasekljan česen, ga nekaj trenutkov pražimo, nato dodamo paradižnik. Dušimo, dokler se ne spremeni v kašo.
  • Dodamo sesekljano papriko, sesekljan peteršilj, kis, sol, sladkor in če imamo radi pekoče, sesekljan feferon.
  • Nato vse skupaj kuhamo približno eno uro, dokler zmes ne dobi lepe konsistence.
  • Za ozimnico pripravljene kozarce napolnimo in nepredušno zapremo.
  • To je mera za približno tri kilograme pindžurja, po želji količino podvojite ali zmanjšajte.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKdaj v dnevu je najboljši čas, da spijete kavo?
Naslednji članekRecept za ocvrt sir: S tem trikom bo vsakič odlično uspel