Ta recept je popolna kombinacija sočnega mletega mesa, sveže zelenjave in nežnih zeljnih listov, pripravljena v obliki slastne lazanje.
Sestavine
- 2 kg belega zelja
- 120 g korenja
- 200 g čebule
- 800 g mlete govedine
- 220 g riža
- 200 g sesekljanih paradižnikov
- 2 žlici (10 g) svežega peteršilja, sesekljanega
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1/2 čajne žličke sladkorja
- 3 žlice rastlinskega olja
- 2 čajni žlički česna v prahu
- 1/3 čajne žličke mletega čilija
- 1/2 čajne žličke mletega koriandra
- 2 čajni žlički soli
- 1/2 čajne žličke mletega črnega popra
- 1250 ml (5 skodelic) vode
Postopek
- Iz zelja previdno izrežite kocen. Glavo zelja položite v vrečko za peko, z zobotrebcem naredite 4–5 lukenj in jo za 8 minut na 800 W položite v mikrovalovno pečico.
- Previdno odstranite mehke liste, pri tem pazite, da ostanejo celi. Nezmehčane dele vrnite v vrečko in v mikrovalovno pečico še za 6–8 minut.
- Odebeljene dele listov rahlo potolcite s kladivom za meso, da jih stanjšate.
- V skledi zmešajte 1 žlico paradižnikove mezge, 1/2 čajne žličke soli, 1/2 čajne žličke sladkorja in 250 ml vode.
- Na segreti ponvi z 2 žlicama olja pražite čebulo 2 minuti. Dodajte na drobno nasekljano korenje in pražite še 3 minute.
- Dodajte sesekljane paradižnike, premešajte in dušite 1 minuto. Omako odstavite in ohladite.
- Riž kuhajte 5 minut v 1 litru vrele vode na nizkem ognju. Nato ga odcedite, sperite z mrzlo vodo in pustite, da se odcedi.
- V skledo z mleto govedino dodajte riž, praženo zelenjavo, 1 čajno žličko soli, česen v prahu, mleti koriander, mleti čili in mleti črni poper. Dobro premešajte.
- Pekač premažite z 1 žlico olja in nanj položite plast zeljnih listov.
- Čez zelje enakomerno razporedite plast mesnega nadeva in posujte s sesekljanim peteršiljem. Ponovite postopek: plast zelja, mesni nadev, peteršilj. Končajte s plastjo zelja.
- Celo lazanjo narežite na porcije z nožem in prelijte z omako.
- Pekač pokrijte z aluminijasto folijo in pečite pri 200 °C 30 minut. Nato zmanjšajte temperaturo na 165 °C in pecite še 1 uro in 30 minut.
- Preverite, ali je lazanja mehka z lesenim zobotrebcem.
- Postrezite in uživajte.
Video recept
Še vedno pa lahko lazanjo pripravite tudi po starem, klasičnem receptu.
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Najdite skrite zimske škornje v tej zimski idili
- Solata iz kislega zelja, da dobite v mrzlih dneh še malo več vitaminov
- Valentinova optična iluzija: Kako hitro opazite zlomljeno srce na sliki?
- Kremna cvetačna juha, ki bo všeč vsakomur
- Se spodobi, da pošljete sporočilo bivšemu za valentinovo
- Kaj se zgodi, če pogosto jeste krofe