Ta recept je popolna kombinacija sočnega mletega mesa, sveže zelenjave in nežnih zeljnih listov, pripravljena v obliki slastne lazanje.

Sestavine

  • 2 kg belega zelja
  • 120 g korenja
  • 200 g čebule
  • 800 g mlete govedine
  • 220 g riža
  • 200 g sesekljanih paradižnikov
  • 2 žlici (10 g) svežega peteršilja, sesekljanega
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1/2 čajne žličke sladkorja
  • 3 žlice rastlinskega olja
  • 2 čajni žlički česna v prahu
  • 1/3 čajne žličke mletega čilija
  • 1/2 čajne žličke mletega koriandra
  • 2 čajni žlički soli
  • 1/2 čajne žličke mletega črnega popra
  • 1250 ml (5 skodelic) vode

Postopek

  1. Iz zelja previdno izrežite kocen. Glavo zelja položite v vrečko za peko, z zobotrebcem naredite 4–5 lukenj in jo za 8 minut na 800 W položite v mikrovalovno pečico.
  2. Previdno odstranite mehke liste, pri tem pazite, da ostanejo celi. Nezmehčane dele vrnite v vrečko in v mikrovalovno pečico še za 6–8 minut.
  3. Odebeljene dele listov rahlo potolcite s kladivom za meso, da jih stanjšate.
  4. V skledi zmešajte 1 žlico paradižnikove mezge, 1/2 čajne žličke soli, 1/2 čajne žličke sladkorja in 250 ml vode.
  5. Na segreti ponvi z 2 žlicama olja pražite čebulo 2 minuti. Dodajte na drobno nasekljano korenje in pražite še 3 minute.
  6. Dodajte sesekljane paradižnike, premešajte in dušite 1 minuto. Omako odstavite in ohladite.
  7. Riž kuhajte 5 minut v 1 litru vrele vode na nizkem ognju. Nato ga odcedite, sperite z mrzlo vodo in pustite, da se odcedi.
  8. V skledo z mleto govedino dodajte riž, praženo zelenjavo, 1 čajno žličko soli, česen v prahu, mleti koriander, mleti čili in mleti črni poper. Dobro premešajte.
  9. Pekač premažite z 1 žlico olja in nanj položite plast zeljnih listov.
  10. Čez zelje enakomerno razporedite plast mesnega nadeva in posujte s sesekljanim peteršiljem. Ponovite postopek: plast zelja, mesni nadev, peteršilj. Končajte s plastjo zelja.
  11. Celo lazanjo narežite na porcije z nožem in prelijte z omako.
  12. Pekač pokrijte z aluminijasto folijo in pečite pri 200 °C 30 minut. Nato zmanjšajte temperaturo na 165 °C  in pecite še 1 uro in 30 minut.
  13. Preverite, ali je lazanja mehka z lesenim zobotrebcem.
  14. Postrezite in uživajte.

Video recept

 

Še vedno pa lahko lazanjo pripravite tudi po starem, klasičnem receptu.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Lahko najdete vseh 10 sveč na sliki?
Naslednji članekČe boste to pijačo spili pred spanjem, boste spali kot dojenček