Čičerikin namaz ali humus je vse bolj priljubljena jed tudi v Sloveniji. Brez večjih težav ga lahko naredite sami doma, saj je recept izjemno enostaven, vse sestavine pa je mogoče dobiti v slovenskih trgovinah s prehrano. V nadaljevanju vam predstavljamo originalni recept za humus.
PREBERITE TUDI: Recept: Cvetačna juha s sirom
Sestavine za humus
- bio čičerika (150 g);
- sezamova pasta – tahini (80 ml)
- česen (2 stroka);
- olivno olje (3 žlice);
- limonin sok (3 žlice);
- sol (čim manj)
Postopek izdelave
Kupite čičeriko (ne v konzervi) in jo najprej namakajte čez noč v vodi. Nato jo skuhajte, dokler ni mehka. Odcedite, a prihranite odcejeno vodo, za vsak slučaj, če boste morali namaz razredčiti. Dodajte ostale sestavine po okusu in zmešajte s paličnim mešalnikom do gladke teksture.
Humus je odličen kot namaz na kruhu, kot dodatek jedem in kot omaka raznim prigrizkom.
Ko boste recept preizkusili in dobro obvladali, lahko eksperimentirate z naprednimi variantami recepta. Pred mešanjem s palčnim mešalnikom humusu lahko dodate druge sestavine, ki bodo okus oplemenitile in popestrile. Dodate lahko:
- sušeni paradižnik
- čili
- baziliko
- koriander
- peteršilj
- drobnjak
- poper
Limonin sok za malo drugačen okus lahko nadomestite z balzamičnim kisom. Prav tako lahko poskusite olivno olje nadomestiti z bučnim oljem, a pozor – tak humus bo imel precej drugačen okus.
Pa dober tek!
PREBERITE TUDI: Čemaž in kaj lahko pripravite iz te naravne dobrote
Zadnji prispevki
- Last minute nasveti za veliko noč (2024)
- Naredi sam: Poskočni velikonočni zajec
- Recept za ocvrta polnjena jajca, odlična za velikonočno pojedino
- Optična iluzija: Vsi vidimo krave, a le ljudje z visokim IQ bodo opazili medveda
- Naredi sam: Barvanje pirhov z alu-folijo in jedilnimi barvami
- Recept: Potratna potica