Čičerikin namaz ali humus je vse bolj priljubljena jed tudi v Sloveniji. Brez večjih težav ga lahko naredite sami doma, saj je recept izjemno enostaven, vse sestavine pa je mogoče dobiti v slovenskih trgovinah s prehrano. V nadaljevanju vam predstavljamo originalni recept za humus.

PREBERITE TUDI: Recept: Cvetačna juha s sirom

Sestavine za humus

  • bio čičerika (150 g);
  • sezamova pasta – tahini (80 ml)
  • česen (2 stroka);
  • olivno olje (3 žlice);
  • limonin sok (3 žlice);
  • sol (čim manj)

Postopek izdelave

Kupite čičeriko (ne v konzervi) in jo najprej namakajte čez noč v vodi. Nato jo skuhajte, dokler ni mehka. Odcedite, a prihranite odcejeno vodo, za vsak slučaj, če boste morali namaz razredčiti. Dodajte ostale sestavine po okusu in zmešajte s paličnim mešalnikom do gladke teksture.

Humus je odličen kot namaz na kruhu, kot dodatek jedem in kot omaka raznim prigrizkom.

Ko boste recept preizkusili in dobro obvladali, lahko eksperimentirate z naprednimi variantami recepta. Pred mešanjem s palčnim mešalnikom humusu lahko dodate druge sestavine, ki bodo okus oplemenitile in popestrile. Dodate lahko:

  • sušeni paradižnik
  • čili
  • baziliko
  • koriander
  • peteršilj
  • drobnjak
  • poper

Limonin sok za malo drugačen okus lahko nadomestite z balzamičnim kisom. Prav tako lahko poskusite olivno olje nadomestiti z bučnim oljem, a pozor – tak humus bo imel precej drugačen okus.

Pa dober tek!

PREBERITE TUDI: Čemaž in kaj lahko pripravite iz te naravne dobrote


Zadnji prispevki

Prejšnji članek6 stvari, zaradi katerih vaš dom ne bo nikoli zares prijeten
Naslednji članekStrašljivo! Takšne so dejanske posledice COVID-19!