Kdo ne obožuje musake? Tipična grška večplastna jed s krompirjem, mesom in bešamel omako, ki še nikogar ni pustila ravnodušnega. Obstaja več različic jedi – krompir lahko zamenjate z bučkami ali jih samo dodate (recept), jajčevci in še s kakšno stvarjo.

Tokrat vam bomo predstavili recept za klasično musako (sicer malo poenostavljen). Takšno, kot jo imamo najraje.

Sestavine

  • 1,5 kg krompirja
  • 500 g mletega mesa
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 velika žlica paradižnikove mezge
  • olje
  • 400 g kisle smetane
  • 1 jajce
  • bazilika
  • sol, poper
  • pest naribanega sira

Postopek

  • Krompir najprej olupimo in ga narežemo na tanke rezine ter do polovice skuhamo v vodi.
  • V tem času sesekljamo čebulo in jo prepražimo na olju, dodamo meso in še pražimo toliko časa, da se malo popeče, dodamo mezgo in približno pol deci vode. Dobro premešamo, dodamo baziliko, sol in poper ter pokuhamo.
  • V tem času bi se krompir že moral dovolj skuhati, zato ga odcedimo. Pripravimo si pekač velikosti 20 x 30 cm, ga namastimo in vanj položimo plast krompirja, na to plast omako z mesom, ki jo razporedimo po celotnem pekaču in tako ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin.
  • Zadnja plast mora biti krompir, ki ga premažemo z mešanico jajca in kisle smetane ter posujemo z ribanim sirom.
  • Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 200 stopinjah, približno 30 – 45 minut, oziroma dokler zgoraj ni lepe zlato rumene barve.

Video recept

Video recept predstavlja malo bolj kompleksno različico musake.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTako pretirana uporaba klime vpliva na vaše zdravje
Naslednji članekKako se ohladiti pred spanjem: Pozabite na ventilator in preizkusite ta trik