Pečenka je jed, ki se pogosto na krožniku znajde ob nedeljah. Slastna svinjina in svilena omaka naredila kosilo res odlično. Pripravite jo po spodnjem receptu in drugega ne boste potrebovali nikoli več v življenju.

Sestavine

  • 1,8 kg svinjine (vrat, plečka ..)
  • 2 žlici jedilnega olja
  • 1 čebula, sesekljana
  • 1 por, narezan
  • 3 do 4 stroki česna, sesekljani
  • 3 korenčki, narezani
  • 35 gramov sesekljane korenine zelene
  • Pol šopka peteršilja, drobno sesekljanega
  • Sol po okusu
  • 300 mililitrov rdečega vina
  • 1 žlica paradižnikove paste
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica sladke paprike v prahu
  • 2 lovorjeva lista
  • 600 do 700 mililitrov goveje juhe

Postopek

Priprava mesa

  • Jedilno olje segrejte na močnem ognju.
  • Svinjski vrat popečemo z vseh strani 3 minute.
  • Začinimo s črnim poprom.

Gradnja osnove

  • Pečico segrejte na 200-210 °C.
  • Po potrebi dodajte še olje.
  • Dodamo sesekljano čebulo in pražimo 5 do 6 minut.
  • Dodajte por in ga pražite še 2 minuti.
  • Vmešajte sesekljan česen in pražite 1 minuto.
  • Dodamo zeleno in korenje ter pražimo 1 do 2 minuti.

Izboljšanje omake

  • Zalijemo z rdečim vinom in pustimo vreti 6 do 7 minut, dokler alkohol ne izhlapi.
  • Vmešajte paradižnikovo pasto, sladkor in sladko papriko v prahu.
  • Dodamo peteršilj in lovorjev list.
  • Zalijemo z govejo juho in zavremo.

Počasna peka v pečici

  • Vse damo v pekač.
  • Pokrijemo in prestavimo v ogreto pečico.
  • Pečemo 90 minut.
  • Meso obrnemo in pečemo še 30 minut brez pokrova.

Zaključni dotik z omako

  • Medtem ko se meso peče, pripravimo omako.
  • Na srednjem ognju stopite maslo.
  • Dodamo moko in kuhamo 3 minute.
  • Vmešamo zelenjavo iz pekača in prilijemo govejo juho.
  • Kuhajte 1 do 2 minuti.
  • Gostoto omake prilagodite svojim željam.
  • Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice in pokrijemo s folijo.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekSladek krompir pripravite na tak način in nikoli več ga ne boste jedli drugače
Naslednji članekKaj je oznaka E330 v živilih, ki jih kupujemo: Uporaba, koristi, varnost, stranski učinki