V hladnih dneh se nič bolj ne prileže kot krožnik nečesa krepkega in toplega. Med takšne jedi spada golaž, klasični goveji golaž, ki se kuha vsaj 3 ure na rahlem ognju in odišavi kuhinjo z omamnimi vonji in je najboljši naslednji dan.
Sestavine za 4 osebe
- 1 kg govejega mesa (priporočamo bočnik ali goveje stegno)
- 1 kg čebule
- 0,5 dcl kisle vode
- 3 žlice olja
- 4 stroki česna
- 3 žlice paradižnikove mezge
- majaron
- šetraj
- sol
- poper
- rdeča paprika
- lovorjev list
- voda
Postopek
- Najprej očistite in sesekljajte čebulo na drobno. V večjem loncu segrejte olje in dodajte čebulo. Pražite kar nekaj časa in občasno premešajte.
- Pripravite meso. Narežite ga na enakomerno velike kocke in dajte na stran.
- Preverite, kako je s čebulo, ji dodajte kislo vodo in še malo pražite, da postekleni. Dodajte meso in pražite dalje.
- Ko je meso že obarvano, dodajte še na drobno sesekljan česen in počakajte, da zadiši. Dodajte paradižnikovo mezgo in vse začimbe po okusu ter tri lovorjeve liste. Z začimbami ne pretiravajte, saj se okus razvije iz razkuhane čebule.
- Zalijte s poljubno količino vode, če želite, da je golaž bolj goste teksture, je dodajte manj. Počakajte, da zavre in zmanjšajte temperaturo na kuhališču.
- Na nizkem ognju kuhajte približno 3 ure.
- Postrezite s polento, kruhom, vodnimi žličniki, njoki, pire krompirjem …
Najbolje je, da golaž pripravite en dan vnaprej, saj se najboljši okus razvije šele naslednji dan.
POVEZANO: Recept: Krompirjev golaž s hrenovko
Zadnji prispevki
- Recept: Odličen namaz iz osliča
- Takšna je idealna temperatura, ki bi jo morali imeti v stanovanju, da bo prijetno toplo
- Recept za izvrstne slane buhtlje, ki so odličen prigrizek za vsako priložnost
- Optična iluzija: Imate dober vid? Poskusite najti psa na sliki v 10 sekundah?
- Recept za paradižnikovo juho, ki v teh dneh še kako prija
- Preizkusite ta trik in s tem poskrbite, da bo vaša kopalnica vedno dišeča