Rižota je slastna italijanska jed, ki jo lahko pripravimo z različnimi sestavinami. Odlična je z gobami, tudi šparglji se ji dobro podajo. In če želite pripraviti nekaj novega, jo pripravite še z lignji. Ne bo vam žal.
Sestavine
- 400 g lignjev (lahko zamrznjeni)
- 150 g kozic
- 1 liter vode
- 1 zelenjavna jušna kocka
- Olivno olje
- 2 lovorjeva lista
- kup peteršilja
- 3 stroki česna
- 150 g čebule
- 3 žlice pasiranega paradižnika
- 400 g riža (arborio)
- 200 ml belega vina
- Sol in črni poper
- 30 g masla
Postopek
- Lignje operemo in odcedimo.
- Operemo in odcedimo tudi kozice.
- V lonec damo liter vode, oljčno olje, jušno kocko in dva lovorjeva lista. Pustimo, da vre nekaj minut.
- Sesekljamo česen in peteršilj.
- Lignjem odstranimo kožo in jih narežemo na kolobarje.
- Sesekljamo čebulo in jo prepražimo na olju.
- Dodamo česen in pražimo še minutko.
- Dodamo še lignje in jih pražimo 4-5 minut.
- Prilijemo 3 žlice pasiranega paradižnika, premešamo in dodamo riž.
- Pražimo nekaj minut in prilijemo 200 ml vina in kuhamo toliko časa, da izhlapi.
- Dodamo 200 ml jušne osnove in premešamo.
- Ko juha izhlapi, ponovimo. Kuhamo 12 minut.
- Dodamo še kozice, sol in poper ter peteršilj.
- Premešamo, prilijemo juho in kuhamo še 10 – 12 minut.
- Na koncu vmešamo še maslo in odstavimo.
- Pustimo stati 5 minut.