Rižota je slastna italijanska jed, ki jo lahko pripravimo z različnimi sestavinami. Odlična je z gobami, tudi šparglji se ji dobro podajo. In če želite pripraviti nekaj novega, jo pripravite še z lignji. Ne bo vam žal.

Sestavine

  • 400 g lignjev (lahko zamrznjeni)
  • 150 g kozic
  • 1 liter vode
  • 1 zelenjavna jušna kocka
  •  Olivno olje
  • 2 lovorjeva lista
  • kup peteršilja
  • 3 stroki česna
  • 150 g čebule
  • 3 žlice pasiranega paradižnika
  • 400 g riža (arborio)
  • 200 ml belega vina
  • Sol in črni poper
  • 30 g masla

Postopek

  • Lignje operemo in odcedimo.
  • Operemo in odcedimo tudi kozice.
  • V lonec damo liter vode, oljčno olje, jušno kocko in dva lovorjeva lista. Pustimo, da vre nekaj minut.
  • Sesekljamo česen in peteršilj.
  • Lignjem odstranimo kožo in jih narežemo na kolobarje.
  • Sesekljamo čebulo in jo prepražimo na olju.
  • Dodamo česen in pražimo še minutko.
  • Dodamo še lignje in jih pražimo 4-5 minut.
  • Prilijemo 3 žlice pasiranega paradižnika, premešamo in dodamo riž.
  • Pražimo nekaj minut in prilijemo 200 ml vina in kuhamo toliko časa, da izhlapi.
  • Dodamo 200 ml jušne osnove in premešamo.
  • Ko juha izhlapi, ponovimo. Kuhamo 12 minut.
  • Dodamo še kozice, sol in poper ter peteršilj.
  • Premešamo, prilijemo juho in kuhamo še 10 – 12 minut.
  • Na koncu vmešamo še maslo in odstavimo.
  • Pustimo stati 5 minut.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Ali lahko v 15 sekundah najdete skrito ribo med polarnimi medvedi?
Naslednji članekZdravstvene koristi teme: 4 razlogi, zakaj bi morali spati v temi, ne pri prižgani luči