Če si ne želite več bučk, lahko uporabite tudi njihove cvetove. Bučkini cvetovi so prava kulinarična poslastica, ki navdušuje s svojo nežnostjo in okusom. Najbolj znan način priprave je polnjenje s sirom, zelišči in nato cvrtje, pri katerem cvetovi postanejo hrustljavo zlato rjavi, nadev pa ostane sočen in kremast.

Sestavine

  • 14 svežih cvetov bučk
  • 150 g svežega kravjega sira ali rikote
  • 100 g mocarele (narezane na kocke ali naribane)
  • 1 žlica sveže sesekljanega peteršilja ali bazilike
  • sol, poper
  • 2 jajci
  • 100 g gladke moke
  • 100 ml mineralne vode
  • olje za cvrtje

PREBERITE TUDI: Če imate bučk že vrh glave, jih pripravite še na malo drugačen način

Postopek

1. Priprava cvetov

Cvetove nežno operite pod curkom vode in osušite s papirnato brisačo. Iz notranjosti odstranite prašnike.

2. Nadev

V skledi zmešajte sveži sir, mocarelo, sesekljana zelišča, sol in poper.

3. Polnjenje

Vsak cvet previdno napolnite z žličko nadeva. Konice cvetnih listov rahlo zasukajte, da se nadev ne razlije.

4. Testo za cvrtje

V drugi skledi stepite jajca, dodajte moko in počasi prilivajte mineralno vodo, da nastane gladko, nekoliko gosto testo.

5. Cvrtje

V ponvi segrejte olje. Cvetove pomočite v testo in jih ocvrite na vsaki strani 1–2 minuti, dokler niso hrustljavo zlati.

6. Postrežba

Ocvrte cvetove položite na papirnate brisače, da vpijejo odvečno olje. Ponudite jih še tople – kot predjed ali prilogo, ob kozarcu hladnega belega vina.

Recept: Panirani bučkini cvetovi, polnjeni s sirom

Bučkine cvetove so v kulinariki cenili že v Italiji in na jugu Francije, kjer jih pogosto polnijo s sirom, sardelami ali zelišči. Njihov nežni okus se čudovito ujema z lahkimi poletnimi jedmi.

Recept za bučkine zvitke z mletim mesom, ki bodo v hipu izginili s krožnika


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKako gojiti bujne in zdrave pelargonije
Naslednji članekTo je ključna napaka, ki uniči orhideje, a jo je enostavno odpraviti