Spremljate MasterChef Slovenija? Potem ste verjetno že slišali za piščančji frikase, ki so ga pripravljali v eni izmed sezon. Priprava je dejansko precej enostavna, zato nimate več izgovorov, da ga ne bi poskusili tudi vi. Poleg se odlično poda pire krompir.
Sestavine
- 4 piščančje bedre
- 4 piščančja stegna, s kožo in s kostmi
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke črnega popra
- 4 žlice masla
- 300 gob
- 2 srednje rjavi čebuli
- 2 stroka česna, drobno sesekljana
- 1 lovorov list, svež (posušen)
- 3 vejice timijana
- 3 žlice moke
- 1/2 skodelice belega vina
- 3 skodelice piščančje juhe
- 1/4 žličke soli
- 1/4 žličke črnega popra
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 2/3 skodelice smetane
Postopek
- Piščanca posušite s papirnatimi brisačami, nato pa potresite s soljo in poprom.
- Stopite maslo na srednje močnem ognju v veliki ponvi ali loncu s pokrovom.
- Dodajte piščančja stegna s kožo navzdol in jih pecite 4 do 5 minut do zlato rjave barve.
- Obrnite in pecite na drugi strani 1 minuto, nato odstranite na krožnik.
- Dodajte gobe, čebulo, lovorjev list in timijan. Kuhajte 5 minut, dokler gobe ne postanejo rahlo zlate.
- Dodajte česen in mešajte 30 sekund. Dodajte moko in kuhajte 1 minuto.
- Dodajte vino in piščančjo osnovo. Mešajte in postrgajte po dnu lonca, da se rjavi ostanek, ki se je prijel na ponev, raztopi v omaki.
- Vrnite piščanca nazaj v omako s kožo navzgor.
- Ko zavre, nastavite toploto tako, da nenehno brbota, vendar ne hitro (glejte videoposnetek). Pokrijte s pokrovko in dušite 10 minut.
- Odstranite pokrov in pustite, da vre nadaljnjih 20 minut.
- Odstranite piščanca na krožnik. Dodajte smetano in premešajte. Ko zavre, poskusite omako in po želji dodajte še več soli..
- V omako vrnite piščanca in ga odstavite s štedilnika. Potresite s peteršiljem in postrezite!