Ko zadiši po pečeni buči in hrustljavem testu, veste, da prihaja jesen. Ta recept za domač bučni štrudelj vas bo očaral s preprostim testom, mehkim in sočnim nadevom ter prijetnim vonjem cimeta, ki se razleze po kuhinji.

Sestavine

Za testo:

  • 500 g moke za listnato testo ali gladke moke
  • 75 ml rastlinskega ali sončničnega olja
  • 300 ml mlačne vode
  • 1 čajna žlička soli
  • olje za mazanje testa

Za bučni nadev:

  • 1 kg buče
  • ½ čajne žličke soli
  • 100 g sladkorja
  • ¼ čajne žličke cimeta (po želji)

Za peko:

  • 50 ml olja za mazanje testa
  • 100 g stopljenega masla za mazanje štrudlja

Priprava

1. Zamesite testo

V večjo skledo stresite moko, sol in olje, dodajte mlačno vodo in začnite gnetenje. Po potrebi dodajajte moko ali vodo, da dobite mehko, gladko testo, ki se ne lepi. Ročno bo trajalo približno 15 minut, s kuhinjskim robotom 8–10 minut. Oblikujte kroglo, jo premažite z oljem, pokrijte s folijo in pustite počivati 30 minut.

2. Pripravite nadev

Bučo olupite, odstranite semena in naribajte. Posolite, pustite 15 minut, da spusti vodo, nato dobro ožemite in primešajte sladkor ter po želji cimet.

3. Razvaljajte testo

Počivano testo položite na pomokan prt. Najprej ga razvaljajte z valjarjem, nato nežno raztegnite z rokami od sredine proti robovom, dokler ni tanko kot papir. Robove odrežite, testo pokapljajte z oljem in ga enakomerno premažite.

4. Namažite nadev

Bučni nadev razporedite po testu v tankem sloju.

5. Zvijte štrudelj

S pomočjo prta zvijte testo od širše strani proti sredini, nato še z druge strani, da nastaneta dva zvitka. Položite jih na naoljen pekač enega ob drugega in premažite s stopljenim maslom.

6. Specite

Pecite v ogreti pečici na 200 °C približno 45 minut, dokler ni zlato zapečen in hrustljav.

Postrezite še tople kose štrudlja, po želji posujte s sladkorjem v prahu. Hrustljavo testo in nežno sladek nadev vas bosta spomnila na okuse babičine kuhinje.

Ali veste?

Bučni štrudelj je priljubljena jesenska sladica v številnih evropskih državah. V Sloveniji je pogosto del kmečke tradicije, saj je buča veljala za cenjeno in dolgo obstojno živilo, ki je popestrilo jedilnike v hladnejših mesecih.

Babičin recept: Jabolčni štrudelj z drobtinami, ki spomni na stare dobre čase


Zadnji prispevki

Prejšnji članekUganka, ki zmede odrasle, otroci pa jo rešijo v hipu
Naslednji članek6 učinkovitih rešitev, s katerimi se znebite smrdljivih hroščev za vedno