Si želite za kosilo pripraviti nekaj neobičajnega, ki bo navdušilo vaše družinske člane in tudi goste? Pripravite slastne zelenjavne žepke, ki so kot nalašč za prilogo k mesu, ali za lahko večerjo.
Sestavine
- 2 čebuli
- 1 šop listov zelene čebule
- 500 gramov špinače
- 1 ščepec peteršilja
- 200 ml kefirja
- 90 ml vode
- 1 čajna žlička soli
- 1 beljak
- 420 g pšenične moke
- 15 g masla
- 12 ml rastlinskega olja
- 1 čajna žlička kosmičev rdeče paprike
- 1 čajna žlička soli
- 1 čajna žlička črnega popra, kumine, mete
- Po želji lahko dodate pekočo ali sladko papriko
Postopek
- Najprej na drobno sesekljamo čebulo (to lahko naredite po tem postopku, zelo je enostavno). Postavimo na stran.
- Sesekljamo tudi šop zelenih listov čebule, peteršilj in špinačo. Vse sesekljamo na drobno, da ni velikih koškov.
- V skledo nalijemo kefir, vodo, sol, beljak in dobro premešamo. Dodamo moko in nadaljujemo z mešanjem, da dobimo testo, če je presuho, dodamo še vode. Pregnetemo z rokami, da dobimo gladko testo. Pokrijemo in pustimo počivati 15 minut.
- V ponvi raztopimo maslo, dodamo olje in čebulo ter pražimo, dokler čebula ne postekleni in rahlo porjavi.
- Testo razdelimo na 9 enakih delov in iz njih oblikujemo kroglice. Pustimo jih počivati nadaljnjih 10 minut.
- Zgoraj zapisane začimbe posujemo po špinači in dobro zmešamo ter dodamo še prepraženo čebulo. Nadev je pripravljen.
- Vsako kroglico testa pomokamo in jo razvaljamo v večji krog (glejte video).
- Na sredo kroga položimo nadev in zapremo z vsake strani, tako da dobimo obliko žepka.
- Damo v pekač, premažemo z rumenjakom, potresemo s sezamom ali makom in pečemo na 180 stopinjah približno pol ure.
Video recept
Recept: Hitro kosilo za celo družino, ko vam primanjkuje časa