Ta slasten, mehki turški ploščati kruh je preprost za pripravo. Popoln je s humusom, sirom, salamo, sirnimi namazi …

Če menite, da morate imeti nekaj bližnjevzhodne dediščine, da boste lahko naredili odlične turške pogače, pomislite še enkrat! Ta recept se hitro sestavi, brez mešalnika in minimalnega gnetenja in vzhajanja. Ti okusni, nežni, pita kruhki so pečeni v ponvi na štedilniku v nekaj minutah in res vam ne bo žal, če jih boste pripravili.

Sestavine

– 1 ¼ skodelice tople vode
– 1 paket suhega kvasa
– 1 žlica sladkorja
– ¾ skodelice grškega jogurta
– 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
– 1 žlica soli
– 3 ¾ skodelice moke za večnamensko uporabo
– ¼ skodelica drobno sesekljanega peteršilja

Navodila za pripravo

  • Kvas, sladkor in vodo združite v srednje veliki skledi in dobro premešajte. Pustite sedeti 5-10 minut na toplem, da aktivirate kvas. Mešanica bo ob aktiviranju penasta in mehurčasta.
  • Vmešajte grški jogurt, oljčno olje in sol.
  • Dodajte moko in peteršilj ter mešajte z leseno žlico ali trdno lopatico dokler se ne oblikuje zmes. Testo obrnite na dobro pomokan pult. Gnetite 3-4 minute oziroma dokler testo ni več lepljivo in se ob rahlem pritisku pomakne nazaj. Če je testo med gnetenjem lepljivo, na pult potresite še dodatno moko.
  • Testo razdelite na 10 enakih kosov, rahlo potresite z moko, ter pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Pustite počivati ​​15 minut.
  • Na srednje nizkem ognju ogrejte srednje veliko ponev. Medtem ko se ponev segreva, enega od delov testa zvijte v krog. Zgornjo površino rahlo premažite z ekstra deviškim oljčnim oljem. Ko je ponev vroča, z roko dvignite prvi krog in ga položite v olje z naoljeno stranjo navzdol. Zgornjo površino rahlo premažite z oljem. Pustite, da se peče približno 1 do 1 in 1/2 minute, dokler zgornja površina ne bo prekrita z mehurčki, spodnja stran pa bo zlata okoli robov.
  • Obrnite na nasprotno stran in pecite še 60–90 sekund, dokler se ne pojavi nekaj majhnih zlatih madežev.

Ko končate, po želji potresite kruhke z malo sesekljanega peteršilja. Po pečenju jih zložite v čisto kuhinjsko krpo, da se nekoliko ohladijo in ohranijo mehkobo.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNajdete vseh 6 razlik na fotografiji?
Naslednji članekRecept: Bučni mafini – hiter in enostaven recept