Čevapčiči so priljubljena balkanska jed, ki jo pogosto postrežemo z lepinjo, ajvarjem in čebulo. Skrivnost sočnega in okusnega mesa je v pravilnem razmerju sestavin ter počivanju mase pred peko.
Sestavine
- 500 g mletega mesa (70 % govedine, 30 % svinjine)
- 1 rdeča čebula (drobno nasekljana ali naribana)
- 2 stroka česna (drobno nasekljana ali stisnjena)
- 1 žlička suhega peteršilja
- 2 žlički soli
- Poper po okusu
- 1 žlička sladke paprike (po želji)
- 50 ml mineralne vode
- 1 žlička olja (po potrebi, če je masa suha)
Postopek
- V večjo skledo damo mleto meso in ga dobro premešamo, da se sestavine enakomerno povežejo.
- Rdečo čebulo drobno nasekljamo ali še bolje – naribamo, da ne ostanejo večji kosi.
- Česen drobno nasekljamo ali stisnemo ter dodamo k mesu.
- V maso vmešamo sol, poper, peteršilj in sladko papriko.
- Dodamo mineralno vodo, ki bo poskrbela za sočnost in lažje povezovanje sestavin.
- Vse dobro pregnetemo z rokami. Če je masa preveč suha, dodamo še malo olja ali vode.
- Z mokrami rokami oblikujemo valjčke dolžine 7-8 cm in debeline približno 2 cm.
- Pomembno je, da so vsi čevapčiči enako veliki, saj se bodo tako enakomerno spekli.
- Pripravljene čevapčiče pokrijemo in jih za 30–60 minut postavimo v hladilnik.
- To bo omogočilo, da se okusi prepojijo in da masa obdrži obliko med peko.
- Najboljši način za peko čevapčičev je žar, ki jim doda značilen dimljen okus.
- Če žara nimamo, jih lahko spečemo na ponvi z malo olja.
- Pečemo jih 5-7 minut na srednji temperaturi, pri čemer jih enakomerno obračamo, da se zlato rjavo zapečejo z vseh strani.
PRIPRAVITE TUDI: Tako mehki ražnjiči, da se kar topijo v ustih
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira