Čas krofov je tukaj in velika verjetnost je, da nimate časa in jih ne boste spekli – vsaj tradicionalnih ne. Kaj pa če vam podamo recept za takšne, ki ne potrebujejo vzhajanja, niti visokih temperatur? Berite dalje.
Sestavine
- 400 g moke
- 250 ml jogurta
- 1 jajce
- 100 g sladkorja
- ščepec soli
- 1,5 čajne žličke sode bikarbone
- 1,5 čajne žličke pecilnega praška
- 200 ml sončničnega olja
Postopek
- V skledi zmešamo jajce s sladkorjem, ko masa posvetli, dodamo olje in še malo mešamo.
- Nato dodamo jogurt in vse ponovno premešamo.
- Na koncu izmenično dodajamo moko, pecilni prašek in sodo bikarbono.
- Testo preložimo na delovno površino, ga dobro potresemo z moko in z rokami nežno pregnetemo, da dobimo mehko, a kompaktno in gladko testo.
- Če je premehko, lahko dodamo malo moke.
- Testo takoj razvaljamo z valjarjem na 1 cm debelo. Izrežemo krofe in v sredini z majhnim okroglim predmetom naredimo luknjo.
- Oblikovane krofe položimo na pomokan pekač, premesimo preostalo testo in izrežemo še krofe.
- V globoki ponvi segrejemo olje. Krofe popečemo na obeh straneh, da lepo porjavijo. Pazimo na olje – ne sme biti prevroče, da se krofi zunaj prehitro ne obarvajo, znotraj pa ostanejo surovi.
- Prav tako olje ne sme biti prevroče, ker potem krofi vpijejo veliko olja.
- Pečene krofe odstranjujemo z votlo žlico in jih odlagamo na papirnato brisačo.
- Še tople povaljamo v sladkorju in postrežemo.
Video recept