Bližajo se prazniki in če letos ne boste pripravljali orehove, pehtranove ali potratne potice, lahko naredite kokosovo potico. Je odličnega okusa in zelo hitro pripravljena.

Sestavine

Za kvašeno testo:

  • 600 g bele gladke moke (tip 400)
  • 50 g kakava v prahu
  • 115 g masla (sobne temperature)
  • 3 rumenjaki
  • 3 dl mleka
  • 20 g svežega kvasa (pol kocke)
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 čajna žlička soli

Za kokosov nadev:

  • 5 dl sladke smetane
  • 500 g kokosove moke
  • 150 g sladkorja (lahko tudi 200 g, če imate radi bolj sladko)
  • 3 cela jajca

In še:

  • Dodatna moka za valjanje
  • Maslo za namastitev pekača
  • Po želji: 1 beljak za premaz skorje
  • Sladkor v prahu za posip

Postopek

  1. Mleko segrejemo, da je mlačno.
  2. V manjši skodelici zmešamo 1 dl mleka, 1 žličko sladkorja in 1 žličko moke. Dodamo nadrobljen kvas in pustimo, da se dvigne.
  3. V večjo posodo presejemo moko in kakav.
  4. Dodamo rumenjake, narezano maslo, sladkor v prahu in sol po robu sklede.
  5. V sredino vlijemo kvasec in preostalo mleko.
  6. Zamesimo testo. Najprej bo lepljivo, nato pa vedno bolj gladko in voljno.
  7. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi 1,5 ure oz. dokler ne podvoji volumna.
  8. Sladko smetano segrejemo tik do vretja in odstavimo.
  9. V ločeni posodi zmešamo jajca in sladkor.
  10. Kokosovo moko damo v večjo skledo, prilijemo vročo smetano in jajčno zmes ter dobro premešamo.
  11. Vzhajano testo prestavimo na rahlo pomokano površino in ga razvaljamo na debelino približno 5 mm.
  12. Enakomerno razporedimo kokosov nadev, tudi do robov.
  13. Testo nežno zavijemo v rolado.
  14. Rolado prestavimo v dobro namaščen pekač.
  15. Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še 60–80 minut, da se volumen ponovno podvoji.
  16. Pečico segrejemo na 170 °C (ventilacijska).
  17. Potico pred peko prepikamo z noževo konico do dna, po želji premažemo z beljakom.
  18. Pečemo približno 1 uro. Po 30 minutah preverimo skorjo in po potrebi pokrijemo s papirjem za peko.
  19. Potico po peki pustimo, da se v pekaču popolnoma ohladi.
  20. Nato jo obrnemo na desko in po želji posujemo s sladkorjem v prahu.
  21. Režemo hladno, da ohranimo lep prerez.

Recept za najboljšo kokosovo potico

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Vam uspe najti skrito korenje na sliki v samo 9 sekundah?
Naslednji članekDober trik: Maščoba s ploščic bo v trenutku izginila