Bližajo se prazniki in če letos ne boste pripravljali orehove, pehtranove ali potratne potice, lahko naredite kokosovo potico. Je odličnega okusa in zelo hitro pripravljena.
Sestavine
Za kvašeno testo:
- 600 g bele gladke moke (tip 400)
- 50 g kakava v prahu
- 115 g masla (sobne temperature)
- 3 rumenjaki
- 3 dl mleka
- 20 g svežega kvasa (pol kocke)
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 čajna žlička soli
Za kokosov nadev:
- 5 dl sladke smetane
- 500 g kokosove moke
- 150 g sladkorja (lahko tudi 200 g, če imate radi bolj sladko)
- 3 cela jajca
In še:
- Dodatna moka za valjanje
- Maslo za namastitev pekača
- Po želji: 1 beljak za premaz skorje
- Sladkor v prahu za posip
Postopek
- Mleko segrejemo, da je mlačno.
- V manjši skodelici zmešamo 1 dl mleka, 1 žličko sladkorja in 1 žličko moke. Dodamo nadrobljen kvas in pustimo, da se dvigne.
- V večjo posodo presejemo moko in kakav.
- Dodamo rumenjake, narezano maslo, sladkor v prahu in sol po robu sklede.
- V sredino vlijemo kvasec in preostalo mleko.
- Zamesimo testo. Najprej bo lepljivo, nato pa vedno bolj gladko in voljno.
- Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi 1,5 ure oz. dokler ne podvoji volumna.
- Sladko smetano segrejemo tik do vretja in odstavimo.
- V ločeni posodi zmešamo jajca in sladkor.
- Kokosovo moko damo v večjo skledo, prilijemo vročo smetano in jajčno zmes ter dobro premešamo.
- Vzhajano testo prestavimo na rahlo pomokano površino in ga razvaljamo na debelino približno 5 mm.
- Enakomerno razporedimo kokosov nadev, tudi do robov.
- Testo nežno zavijemo v rolado.
- Rolado prestavimo v dobro namaščen pekač.
- Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še 60–80 minut, da se volumen ponovno podvoji.
- Pečico segrejemo na 170 °C (ventilacijska).
- Potico pred peko prepikamo z noževo konico do dna, po želji premažemo z beljakom.
- Pečemo približno 1 uro. Po 30 minutah preverimo skorjo in po potrebi pokrijemo s papirjem za peko.
- Potico po peki pustimo, da se v pekaču popolnoma ohladi.
- Nato jo obrnemo na desko in po želji posujemo s sladkorjem v prahu.
- Režemo hladno, da ohranimo lep prerez.
Zadnji prispevki
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira
- To je začimba, ki bi jo morali vključiti v svojo prehrano, če še ni