Karamelno-jabolčni kolač je popolna jesenska sladica, ki združuje sladkost karamele in svežino jabolk. Njegova mehka tekstura in bogat okus bosta navdušila vsakega sladokusca.

Sestavine

  • 170 g mehkega masla
  • 150 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 120 ml mleka
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 220 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1 čajna žlička cimeta

Za karamelno plast z jabolki:

  • 60 g stopljenega masla
  • 100 g svetlo rjavega sladkorja
  • 2-3 jabolka

Postopek

  1. Pečico segrejte na 175°C in namastite pekač s premerom 23 cm s snemljivim robom.
  2. V veliki skledi zmešajte maslo in sladkor, dokler zmes ni penasta. Dodajte jajca, eno po eno, in stepajte, dokler ni vse dobro premešano. Dodajte mleko in vaniljev ekstrakt ter nadaljujte s stepanjem. Nato v zmes presejte moko, pecilni prašek, sol in cimet ter mešajte, dokler ni vse skupaj lepo povezano. Postavite na stran.
  3. V manjši skledi zmešajte stopljeno maslo in rjavi sladkor ter to zmes prelijte v pripravljen pekač.
  4. Jabolka olupite in narežite na tanke rezine. Rezine jabolk razporedite po karamelni zmesi v krogu, tako da se rezine prekrivajo, dokler ni dno pekača popolnoma prekrito.
  5. Na jabolka previdno zlijte pripravljeno testo in ga enakomerno poravnajte.
  6. Pecite 25-30 minut, dokler zobotrebec, ki ga zapičite v sredino, ne pride ven čist. Ko je kolač pečen, ga vzemite iz pečice in pustite stati 3-5 minut, nato ga previdno obrnite na servirni krožnik.
  7. Pred serviranjem naj se rahlo ohladi.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Samo 1 % ljudi vidi skrite limone med pticami
Naslednji članek5 načinov za uporabo ostankov jabolčnih olupkov