Imate radi testenine? Pripravite jih še kako drugače, kot samo z bolognese omako ali paradižnikovo omako. Dodajte jim morske sadeže in navdušili se boste nad okusi.

Sestavine

  • 6 očiščenih kozic (kozic) – (razrežemo na 3 kose)
  • 6 školjk
  • 12 pokrovač
  • 1 debel kos ribe (narezan na kocke)
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 1,5  skodelice smetane za kuhanje
  • Nariban muškatni orešček
  • 1 skodelica suhega belega vina
  • 2 na kocke narezana pelata
  • Peteršilj
  • 250 g svežih testenin

Postopek

  1. Začnemo s čiščenjem školjk. Brade odstranimo tako, da jih trdno primemo in potisnemo proti ozkemu delu lupine. Če so na videz grobe in umazane, jih zdrgnemo s krtačo. Postavimo jih v cedilo in pod tekočo vodo speremo pesek, medtem ko jih nekajkrat premečemo.
  2. Pristavimo velik lonec vode na srednji ogenj in jo rahlo zavremo. Posolimo.
  3. Šalotko zelo drobno sesekljamo in odstavimo. Peteršilj prav tako sesekljamo in odstavimo.
  4. Na močen ogenj postavimo ponev. Dodamo malo oljčnega olja, šalotko in sesekljan česen. Mešamo, dokler ne zadiši (približno 20 sekund), nato dodamo školjke, nadaljujemo z mešanjem in dodamo belo vino. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo, dokler se školjke ne odprejo, pri čemer vsakih približno 30 sekund na hitro pretresemo lonec.
  5. To naj bi trajalo približno 2-3 minute. Odstranimo školjke, jih odstavimo in precedimo tekočino.
  6. Paradižnike preprosto postavimo na ogenj, da se olupki pretrgajo. Pustimo, da se ohladijo nekaj minut, nato pa se olupki zlahka odlepijo. Prerežemo jih na pol, odstranimo semena in nato drobno narežemo.
  7. V isti ponvi, v kateri je tekočina iz školjk, zavremo na srednje močnem ognju.
  8. Dodamo smetano, sveže mlet poper in kanček naribanega muškatnega oreščka. (Soli ne potrebujemo, vendar poskusimo in po potrebi prilagodimo pred serviranjem.)
  9. Dodamo ribje kocke in kuhamo 30 sekund, nato pa kozice (razrezane na 3) kuhamo 20 sekund. Nato še za 20 sekund dodamo pokrovače in školjke, na kocke narezan paradižnik in sesekljan peteršilj.
  10. Odcejene kuhane testenine dodamo neposredno v ponev.
  11. Zmešamo in dobro mešamo še 20 sekund.
  12. Postrežemo takoj, pri čemer z žlico prelijemo to omako po vrhu.
  13. Okrasimo z nabranimi raztresenimi listi peteršilja.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekZabavna uganka: Moški v dvigalu
Naslednji članekOptična iluzija: Na sliki se skriva čebela, ki jo le redki najdejo. Ste med njimi?