Priprava je enaka pripravi klasične lazanje, le bučke boste morali narezati in na hitro popražiti. Če jih narezane posolite in pustite, da izpustijo odvečno tekočino ter jih ožamete, ni bojazni, da bodo obdržale preveč tekočine in se preveč zmehčale.
Sestavine
- 4-5 srednjih do velikih bučk, narezanih po dolžini na tanko
- 2 žlici oljčnega olja
- 3,5 čajne žličke soli
- 1 čajna žlička sveže mletega črnega popra
- 680 g mlete govedine
- 1 velika rumena čebula, sesekljana
- 3 stroki česna, strti
- 700 ml paradižnikove omake
- 1/2 šopka peteršilja, sesekljanega
- 1 čajna žlička bazilike, sesekljane
- 460 g naribanega mocarele
- 425 g ricotta sira
- 90 g naribanega parmezana
- 1 veliko jajce
Postopek
- Bučke po dolgem narežemo na tanke rezine, potresemo z dvema žličkama soli in pustimo, da spustijo tekočino. Iztisnemo.
- Na močnem ognju segrejemo ponev.
- Bučke z obeh strani premažemo z olivnim oljem in začinimo s 1/2 žličke popra. Na vsaki strani pečemo toliko časa, da se zmehčajo in začnejo lepiti na ponev.
- Pečico segrejemo na 190 stopinj.
- V globokem loncu na zmernem ognju segrejemo 1 žlico olivnega olja in dodamo mleto govedino. Meso med stalnim drobljenjem s kuhalnico dušimo približno 5 minut.
- Dodamo sesekljano čebulo in pražimo še 5 minut, nato dodamo česen in pražimo še eno minuto. Prilijemo paradižnikovo omako ter polovico bazilike in peteršilja.
- Začinimo z 1 žličko soli in pol žličke popra. Zavremo, nato pokrijemo in med občasnim mešanjem kuhamo 10 minut.
- Dodamo dodatne začimbe po okusu, nato odstavimo z ognja.
- V skledi zmešamo četrtino mocarele, sir ricotta, parmezan, 1 jajce, preostanek bazilike in peteršilja ter 1/2 žličke soli. Dobro premešamo.
- Na dno pekača velikosti 23×33 centimetrov razporedimo približno pol skodelice mesnega nadeva. Pokrijemo s plastjo bučk, prelijemo s tretjino mesnega nadeva, potresemo s četrtino mocarele in obložimo s sirovim nadevom.
- Ponovimo v treh plasteh – bučke, mesni nadev, mocarela in sirni nadev.
- V lazanjo zapičimo ducat zobotrebcev, pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 40 do 45 minut.
- Odstranimo folijo in lazanjo pečemo še 3-4 minute.
- Odstranimo iz pečice in pustimo stati 15 minut.
