Pravijo, da bi šolarji morali jesti veliko maka, da bi se dobro učili. Poleg odličnega zajtrka jim tako med vikendom lahko pripravite tudi kakšno makovo pecivo. Spodnje je v petih plasteh in izgleda čudovito.
Sestavine
- Temna mešanica:
- 75 g masla
- 100 g katere koli bele čokolade
- 5 rumenjakov
- 150 g sladkorja
- 5 velikih žlic hladne vode
- 100 g gladke pšenične moke
- ščepec soli
- naribana limonina lupinica
- 200 g maka
- 6 dl hladnega mleka
- Svetla mešanica:
- 5 beljakov
- ščepec soli
- 2 veliki žlici limoninega soka
- Dodatno
- 10 g masla za premazovanje lista 30X20cm
Postopek
- V kozici stopite maslo in ga odstavite z ognja. Takoj dodajte belo čokolado, jo stopite in pustite stati do uporabe. Ni nujno, da se popolnoma ohladi, lahko je še mlačno.
- 5 jajc razdelite na rumenjake in beljake in jih dajte v dve skledi.
- Rumenjakom z vaniljevim sladkorjem (po želji, če ga imate pri roki) med močnim mešanjem postopoma dodajajte sladkor
- Ta del je podrobno razložen in seveda prikazan v video receptu. Zaradi zahtevnosti tega recepta vam svetujemo, da uporabite ročni mešalnik, in ne električnega.
- V isto zmes po nekajminutnem miksanju in ko zmes postane precej svetla in kremasta, med mešanjem prilijemo hladno vodo. Postopoma vmešajte stopljeno maslo z belo čokolado iz začetka recepta, hkrati pa močno mešajte. Mešanica masla in bele čokolade ne sme biti vroča, lahko pa je mlačna.
- V nastalo mešanico takoj presejemo gladko moko, malo soli, nato pa naribamo limonino lupinico, ki bo nevtralizirala intenziven okus jajčka. Še enkrat dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo.
- Zmesi postopoma (dvakrat med mešanjem) dodajamo zmleti mak.
- Zdaj dodamo žlico ruma in postopoma hladno mleko.
- Svetla zmes
- Beljakom dodamo limonin sok in sol ter mešamo na najvišji hitrosti nekaj minut, da dobimo čvrst sneg.
- Temno zmes dodamo k svetli (sneg iz beljakov) in nežno premešamo po podrobnih navodilih v video receptu.
- Pekač velikosti 30×20 cm premažemo z maslom in ne dodajamo moke, ampak samo maslo.
- Peče eno uro na 160 C z vključenim zgornjim in spodnjim grelcem, kar pomeni brez ventilatorja. Kolač seveda postavimo na sredino pečice in v segreto pečico.
- Najprej ga pol ure ohladimo na sobni temperaturi, šele nato shranimo v hladilnik in za vsaj nekaj ur hladimo, da se popolnoma ohladi.
Video recept
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Samo 1 % ljudi bo našlo kocko na sliki v 10 sekundah
- Recept za odlične čoko-piškot kocke, všeč bodo vsem
- 5 trikov, s katerimi boste spekli tanke, mehke in okusne palačinke
- Lososove polpete so odlična ideja za dobro kosilo
- Optična iluzija: Samo geniji bodo opazili še 3 skrite obraze na tej sliki
- Recept za slastno kinder sirno torto (cheesecake)