Pravijo, da bi šolarji morali jesti veliko maka, da bi se dobro učili. Poleg odličnega zajtrka jim tako med vikendom lahko pripravite tudi kakšno makovo pecivo. Spodnje je v petih plasteh in izgleda čudovito.

Sestavine

  • Temna mešanica:
  • 75 g masla
  • 100 g katere koli bele čokolade
  • 5 rumenjakov
  • 150 g sladkorja
  • 5 velikih žlic hladne vode
  • 100 g gladke pšenične moke
  • ščepec soli
  • naribana limonina lupinica
  • 200 g maka
  • 6 dl hladnega mleka
  • Svetla mešanica:
  • 5 beljakov
  • ščepec soli
  • 2 veliki žlici limoninega soka
  • Dodatno
  • 10 g masla za premazovanje lista 30X20cm

Postopek

  • V kozici stopite maslo in ga odstavite z ognja. Takoj dodajte belo čokolado, jo stopite in pustite stati do uporabe. Ni nujno, da se popolnoma ohladi, lahko je še mlačno.
  • 5 jajc razdelite na rumenjake in beljake in jih dajte v dve skledi.
  • Rumenjakom z vaniljevim sladkorjem (po želji, če ga imate pri roki) med močnim mešanjem postopoma dodajajte sladkor
  • Ta del je podrobno razložen in seveda prikazan v video receptu. Zaradi zahtevnosti tega recepta vam svetujemo, da uporabite ročni mešalnik, in ne električnega.
  • V isto zmes po nekajminutnem miksanju in ko zmes postane precej svetla in kremasta, med mešanjem prilijemo hladno vodo. Postopoma vmešajte stopljeno maslo z belo čokolado iz začetka recepta, hkrati pa močno mešajte. Mešanica masla in bele čokolade ne sme biti vroča, lahko pa je mlačna.
  • V nastalo mešanico takoj presejemo gladko moko, malo soli, nato pa naribamo limonino lupinico, ki bo nevtralizirala intenziven okus jajčka. Še enkrat dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo.
  • Zmesi postopoma (dvakrat med mešanjem) dodajamo zmleti mak.
  • Zdaj dodamo žlico ruma in postopoma hladno mleko.
  • Svetla zmes
  • Beljakom dodamo limonin sok in sol ter mešamo na najvišji hitrosti nekaj minut, da dobimo čvrst sneg.
  • Temno zmes dodamo k svetli (sneg iz beljakov) in nežno premešamo po podrobnih navodilih v video receptu.
  • Pekač velikosti 30×20 cm premažemo z maslom in ne dodajamo moke, ampak samo maslo.
  • Peče eno uro na 160 C z vključenim zgornjim in spodnjim grelcem, kar pomeni brez ventilatorja. Kolač seveda postavimo na sredino pečice in v segreto pečico.
  • Najprej ga pol ure ohladimo na sobni temperaturi, šele nato shranimo v hladilnik in za vsaj nekaj ur hladimo, da se popolnoma ohladi.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za pecivo z jagodičevjem, z manjšo vsebnostjo sladkorja
Naslednji članekKaj privablja smrdljive stenice v naš dom? Ali so nevarne in kako se jih znebiti?