Bogata gobova omaka v bolonjski različici je odlična alternativa klasični mesni različici. Polna je odličnega okusa in se bo zares dobro podala svežim testeninam.
Sestavine
- 1,8 kg mešanih svežih gob (shiitake, portobello, cremini, ostrigar), drobno sesekljanih ali mletih v kuhinjskem robotu
- 60 g posušenih gob (jurčkov ali mešanih)
- 2 skodelici rdečega vina
- 2 veliki rjavi čebuli, drobno sesekljani
- 2 srednje velika korenčka, drobno sesekljana
- 3 stebla zelene, drobno sesekljana
- 100 g paradižnikove paste (7 žlic)
- 3 stroki česna, nastrgani
- 1½ žličke posušenega origana
- ½ žličke posušenega timijana
- ½ žličke posušenega rožmarina
- 800 g zdrobljenega paradižnika
- 2 lovorjeva lista
- 6 žlic oljčnega olja
- Sol in poper po okusu
- 1 skodelica sveže bazilike, natrgane
- Parmezan po okusu (nariban)
- Sveže testenine za 8-10 oseb
Postopek
- Posušene gobe prelijemo z vročo vodo in jih namakamo 15 minut, nato jih odcedimo (tekočino prihranimo) in drobno sesekljamo. Sveže gobe drobno sesekljamo ali zmiksamo v kuhinjskem robotu.
- V večji posodi segrejemo 6 žlic oljčnega olja in popražimo čebulo, korenček in zeleno, dokler ne postekleni (približno 5-7 minut).
- Dodamo nasekljane sveže in namočene gobe ter pražimo na srednjem ognju 10-15 minut, dokler ne izhlapi vsa tekočina.
- Vmešamo paradižnikovo pasto, česen, origano, timijan in rožmarin ter pražimo še 2 minuti.
- Prilijemo rdeče vino in pustimo, da se nekoliko vkuha (približno 5 minut). Nato dodamo zdrobljen paradižnik in prihranjeno tekočino od namočenih gob. Dodamo tudi lovorjeva lista, solimo in popramo po okusu.
- Kuhamo na nizkem ognju približno 45 minut, občasno premešamo. Če je omaka pregosta, dodamo malo vode.
- Na koncu odstranimo lovorjeva lista in vmešamo natrgano baziliko.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Recept za zapečene testenine, odlična ideja za kosilo
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira