Bogata gobova omaka v bolonjski različici je odlična alternativa klasični mesni različici. Polna je odličnega okusa in se bo zares dobro podala svežim testeninam.

Sestavine

  • 1,8 kg mešanih svežih gob (shiitake, portobello, cremini, ostrigar), drobno sesekljanih ali mletih v kuhinjskem robotu
  • 60 g posušenih gob (jurčkov ali mešanih)
  • 2 skodelici rdečega vina
  • 2 veliki rjavi čebuli, drobno sesekljani
  • 2 srednje velika korenčka, drobno sesekljana
  • 3 stebla zelene, drobno sesekljana
  • 100 g paradižnikove paste (7 žlic)
  • 3 stroki česna, nastrgani
  • 1½ žličke posušenega origana
  • ½ žličke posušenega timijana
  • ½ žličke posušenega rožmarina
  • 800 g zdrobljenega paradižnika
  • 2 lovorjeva lista
  • 6 žlic oljčnega olja
  • Sol in poper po okusu
  • 1 skodelica sveže bazilike, natrgane
  • Parmezan po okusu (nariban)
  • Sveže testenine za 8-10 oseb

Postopek

  1. Posušene gobe prelijemo z vročo vodo in jih namakamo 15 minut, nato jih odcedimo (tekočino prihranimo) in drobno sesekljamo. Sveže gobe drobno sesekljamo ali zmiksamo v kuhinjskem robotu.
  2. V večji posodi segrejemo 6 žlic oljčnega olja in popražimo čebulo, korenček in zeleno, dokler ne postekleni (približno 5-7 minut).
  3. Dodamo nasekljane sveže in namočene gobe ter pražimo na srednjem ognju 10-15 minut, dokler ne izhlapi vsa tekočina.
  4. Vmešamo paradižnikovo pasto, česen, origano, timijan in rožmarin ter pražimo še 2 minuti.
  5. Prilijemo rdeče vino in pustimo, da se nekoliko vkuha (približno 5 minut). Nato dodamo zdrobljen paradižnik in prihranjeno tekočino od namočenih gob. Dodamo tudi lovorjeva lista, solimo in popramo po okusu.
  6. Kuhamo na nizkem ognju približno 45 minut, občasno premešamo. Če je omaka pregosta, dodamo malo vode.
  7. Na koncu odstranimo lovorjeva lista in vmešamo natrgano baziliko.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Recept za zapečene testenine, odlična ideja za kosilo


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTa trik za čiščenje, ki se ga mnogi poslužujejo, lahko naredi veliko škode
Naslednji članekOptična iluzija: Vsi lahko vidimo snežake, pando opazijo le izbrani