Ti čokoladni piškoti so mehki in bogatega okusa, z zapeljivim čokoladnim ganachejem na vrhu. Idealni za praznične dni ali kadarkoli si zaželite nekaj čokoladnega!

Sestavine

  • 190 g večnamenske moke
  • 0,5 žličke pecilnega praška
  • 40 g kakava v prahu
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 110 g rjavega sladkorja
  • 110 g masla, zmehčanega
  • 1 jajce
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 žlici mleka
  • tretjino žličke soli

Za čokoladni ganache:

  • 100 g temne čokolade
  • 100 g sladke smetane

Postopek

  1. V večji skledi zmešajte moko, pecilni prašek in kakav v prahu. Mešanico dobro premešajte z metlico in odstavite.
  2. V ločeni veliki skledi ali posodi stoječega mešalnika zmešajte zmehčano maslo, rjavi in beli sladkor. Mešajte 2-3 minute, dokler zmes ne postane kremasta in svetlejše barve.
    Dodajte jajce, vanilijev ekstrakt, mleko in sol. Mešajte, dokler se vse sestavine dobro ne povežejo.
  3. Postopoma presejte polovico suhih sestavin v mokro zmes in mešajte, dokler skoraj ni združeno. Nato dodajte še preostanek suhih sestavin in mešajte, dokler ni zmes ravno povezana in brez žepov moke.
  4. Testo pokrijte s plastično folijo in ga postavite v hladilnik za najmanj eno uro (ali čez noč, če imate čas).
  5. Pečico segrejte na 180 °C.
  6. S pomočjo žlice za sladoled oblikujte kroglice iz testa in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko.
  7. Z žlico ali palcem nežno naredite vdolbino v sredino vsake kroglice.
  8. Piškote pecite 10 minut. Ko jih vzamete iz pečice, jih takoj oblikujte nazaj v pravo obliko z žlico ali palcem, če so izgubili svojo obliko.
  9. V manjši skledi zmešajte temno čokolado in sladko smetano. Skledo postavite v mikrovalovno pečico za približno 50 sekund.
  10. Pustite stati 10 minut, da se čokolada stopi, nato pa mešajte, dokler ganache ni gladek in svilnat.
  11. V vdolbine ohlajenih piškotov vlijte čajno žličko ganacheja.
  12. Po želji posujte z okraski ali posipi.
  13. Piškote postrezite in uživajte!

Video recept

 

Pripravite tudi: Vanilijeve krhke piškote z marmelado


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Lahko na tem lepem prizoru najdete srce v 10 sekundah?
Naslednji članekŽivo drevo za božič: Kako ga izbrati in ohraniti pri življenju?