Lešniki so plod in eno izmed živil, bogatih z maščobnimi kislinami, ki spodbujajo delovanje možganov, krepijo kosti ter znižujejo povišano raven holesterola in trigliceridov. Lešniki so večinoma sestavljeni iz nenasičenih maščobnih kislin (zdravih maščob), ki jih človeško telo ne more proizvesti samo, ampak jih mora zaužiti s prehrano. Plodovi lešnika so bogati z visoko kakovostnimi beljakovinami, vitamini in minerali. Kljub temu, da je lešnik visoko kalorično živilo, ima lešnik sposobnost “pospešiti” leno črevo in tako pomaga pri shujševalnih dietah.

Lešniki so polni zdravih maščob in kalorij

Lešniki so visokokalorično živilo, 100 gramov vsebuje 628 kalorij in so polni zdravih maščob. Približno 20 povprečno velikih lešnikov ima 176 kalorij, 17 gramov maščobe, 4,2 grama beljakovin, 4,7 grama ogljikovih hidratov, 2,7 grama vlaknin. Lešniki imajo tudi velike količine vitamina E, tiamina, magnezija, bakra, mangana, veliko je tudi vitamina B6, folatov, fosforja, kalija in cinka, omega-6 in omega-9 maščobnih kislin, kot je oleinska kislina.

So lešniki zdravi in kaj se bo zgodilo, če jih boste pogosto jedli?

Poleg številnih koristi je pri dnevnem vnosu tega zdravega prigrizka treba biti zmeren. Lešniki vsebujejo tudi fitinsko kislino, ki dokazano moti absorpcijo mineralov, kot sta železo in cink. Strokovnjaki poudarjajo, da ta kislina zmanjša le absorpcijo železa, kalcija ali cinka iz oreščkov, ki jih zaužijemo med enim obrokom, ne pa tudi iz živil, ki jih zaužijemo več ur kasneje.

Lešnik v surovi obliki je najboljši

Lešniki zagotavljajo tudi znatne količine antioksidantov, ki so dobra zaščita pred stresom, hitrejšim staranjem in pojavom nekaterih najhujših bolezni. Fenolne spojine znižujejo holesterol v krvi in ​​vnetja. Lešnikove lupine so še posebej bogate z antioksidanti, nasvet pa je, da lešnike uživate surove, saj se s termično obdelavo zmanjša količina zdravih spojin .

Blagoslov za srce

Lešniki so dobro živilo za zdravje srca, saj lahko visoka vsebnost zdravih maščob in antioksidantov zniža raven holesterola v krvi. Pri ljudeh z visokim holesterolom in trigliceridi se je po rednem uživanju lešnikov raven teh maščob v krvi znižala. Skupna količina lešnikov v njihovem dnevnem jedilniku je bila od 18 do 20 odstotkov. Izboljša se arterijska prehodnost in zmanjšajo vnetni markerji v krvi.

Hrana za možgane

Vsi oreščki, mandlji, orehi, lešniki, so najboljši prigrizki za malico v napornem delovniku. Izboljšujejo koncentracijo, zmanjšujejo občutek utrujenosti, čistijo krvni obtok slabih maščob. Menijo, da lešnik zaradi omega-3 maščobnih kislin, vitamina E in antioksidantov vpliva na kognitivne sposobnosti, krepi koncentracijo in nas varuje pred depresivnimi razpoloženji.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekSlastna čokoladna salama, ki ne sme manjkat na pladnjih s pecivom
Naslednji članekOptična iluzija: Ali lahko opazite polža v 5 sekundah?