Visoko raven holesterola lahko poleg zdravil, ki so včasih nujna, dobro uravnavamo z določeno dieto. Nasvet je, da si, ko le zmoremo, kuhamo sami in uporabimo nekaj trikov, s katerimi lahko bolezen obvladamo in se izognemo srčno-žilnim težavam. Z nekaj preprostimi recepti za pripravo hrane bomo lahko uživali v okusnih in zdravih obrokih brez velikih količin nasičenih in trans maščob.

Napačne življenjske navade povzročajo motnje v presnovi holesterola. Zdravniki poleg nezdrave prehrane z veliko količino nezdravih maščob in sladkorja kot možne “krivce” za povišan holesterol navajajo tudi nezadosten vnos vode, šibko in skoraj nič telesne dejavnosti, kajenje, alkohol in stres.

Količina maščobe v mesu je odvisna od načina priprave

Pri prehrani ljudi s povišano ravnjo holesterola strokovnjaki predlagajo ribe in perutnino, z omejeno količino rdečega mesa. Dodajajo še, da je lahko količina nasičenih maščob v mesu v veliki meri odvisna od načina priprave. Priporočljivo je izbrati mesne dele z minimalno vidno maščobo, bolj puste dele govedine.

, Raven holesterola lahko uravnavate tudi z nekaj kuharskimi triki

Pred pripravo mesa je potrebno odstraniti vse vidne maščobne dele. Meso lahko pečemo ali kuhamo, brez dodane maščobe, lahko ga pripravimo z marinado na osnovi olj, bogatih z omega 3 maščobnimi kislinami. Enolončnice, kuhano meso, juhe ali druge jedi, v katerih se maščoba kuha v tekočini, lahko shranite v hladilniku. Iz enolončnice ali juhe je pred uporabo priporočljivo odstraniti odvečno maščobo.

Čim manj predelanega mesa

Pri perutninskem mesu je priporočljivo jesti puranje in piščančje meso, izogibati pa se je treba gosjemu mesu, ki je že po naravi bolj mastno. Pri izbiri perutninskega mesa je treba uporabiti manj mastne bele dele mesa in odstraniti kožo.

Ljudje s povišanim holesterolom naj omejijo uživanje mesnih izdelkov, kot so klobase, salame in hrenovke. Strokovnjaki pravijo, da veliko predelanega mesa, tudi tistega, ki je označeno kot izdelki z nizko vsebnostjo maščob, običajno vsebuje veliko kalorij, nasičenih maščob in natrija. Ob posebnih priložnostih in v omejenih količinah si lahko privoščimo boljšo vrsto šunke, z manj maščobe.

Koristne maščobe in ravni holesterola

Ljudem s povišanim holesterolom zdravniki svetujejo uživanje rib, ki so lahko bolj mastne, a z večjo vsebnostjo koristnih maščob. Priporočljivo je, da so vsaj dvakrat na teden na jedilniku kuhane ribe, predvsem losos, postrv, sled, skuša, ki so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami. Nasvet je, da ribe kuhate ali pečete brez maščobe. Ljudje z visokim holesterolom naj se izogibajo globoko ocvrtim ribam.

Po možnosti manj mesa

Svetujejo, da poskušamo uživati ​​manj mesa in ga, ko je le mogoče, nadomestimo z jedmi iz sveže zelenjave in stročnic. Namesto mesa lahko uporabimo jajčevce, fižol, gobe. Možno je pripraviti zdrave zelenjavne juhe brez mesa in z malo soli. Priporočljivo je, da pri pripravi zelenjave rastlinskemu olju dodate malo vode. Ena ali dve žlički olja zadoščata za kuhanje enolončnice iz zamrznjene zelenjave za štiri osebe. Zelenjavi lahko izboljšamo okus z zelišči.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za zdrave tunine polpete (LCHF)
Naslednji članekRecept za kolačke z ovsenimi kosmiči in malinami