Ribje olje prihaja iz mastnih rib, kot so postrv, skuša, tuna, sled, sardele in losos. Vsebujejo omega-3 maščobne kisline, mnogi pa vsebujejo vitamina A in D.
Mnogi ljudje uporabljajo ribje olje in dodatke omega-3, ker verjamejo, da imajo koristi za zdravje.
Smernice American College of Cardiology and American Heart Association (ACC / AHA) priporočajo uživanje rib kot del zdrave prehrane za srce. S prehrano, bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, lahko preprečite bolezni srca, zaščitite zdravje možganov in oči ter prispevate k razvoju ploda.
Vendar pa so študije uporabe dodatkov dale mešane rezultate in ni jasno, ali so dodatki koristni ali ne. V tem članku preberite več o ribjem olju in omega-3, vključno z nekaterimi potencialnimi koristmi za zdravje in dobrimi viri hrane.
Kaj so omega-3 maščobne kisline?
To so maščobe, ki so pogosto prisotne v rastlinah in morskem življenju.
V mastnih ribah so na voljo dve vrsti: eikosapentaenojska kislina (EPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHA). Alfa-linolna kislina (ALA) pa se pojavlja v rastlinski prehrani npr. lanena semena.
Omega-3 je prisoten v telesu, zlasti v možganih, mrežnici in semenčicah. Telo pa ne more samo proizvajati omega-3, zato ga morajo ljudje dobiti iz prehranskih virov.
Potencialne koristi za zdravje
Znanstveniki so omega-3 povezali s številnimi zdravstvenimi težavami. Vendar ni vedno jasno, ali lahko uživanje dodatnega omega-3 prinese koristi.
Naslednji oddelki opisujejo nekatere od teh stanj in nekatere druge koristi za zdravje, ki jih lahko nudi omega-3.
Multipla skleroza
Nekateri ljudje z multiplo sklerozo (MS) jemljejo omega-3, ker ima lahko zaščitne učinke na možgane in živčni sistem. Vendar vsaj ena študija je sklenila, da dodatki omega-3 ne zmanjšujejo aktivnosti bolezni pri MS.
Rak na prostati
Nekaj raziskav je predlagalo, da prehrana, bogata z omega-3, lahko pomaga pri preprečevanju raka na prostati. Vendar je ena izmed študij predlagala, da lahko visok vnos ribjega olja dejansko poveča tveganje za rak prostate visoke stopnje.
Natančna povezava med omega-3 in različnimi vrstami raka ostaja nejasna vendar številne študije niso odkrile nobenega dokaza, da omega-3 bodisi poveča ali zmanjša tveganje za različne vrste raka.
Poporodna depresija
Ljudje z nizko vsebnostjo omega-3 med nosečnostjo in med dojenjem so lahko bolj dovzetni za poporodno depresijo.
Vendar se morajo ljudje med nosečnostjo izogibati uživanju rib, ki imajo lahko veliko živega srebra, na primer morskih psov in skuše. Nekaj dobrih alternativnih možnosti je konzervirana lahka tuna, losos, polok in som.
Spomin in druge koristi za duševno zdravje
Poleg poporodne depresije nekatere študije kažejo, da bi EPA in DHA lahko pomagali pri zdravljenju različnih nevropsihiatričnih stanj. Te vključujejo:
- Motnje pozornosti s hiperaktivnostjo
- posttravmatska stresna motnja
- Parkinsonova bolezen
- depresija
- demenca
- shizofrenija
- upad kognitivnih sposobnosti, vključno z izgubo spomina
Nekatere študije menijo, da lahko dodatek omega-3 pomaga preprečevati upad kognitivnih sposobnosti, zlasti pri starejših odraslih. Vendar po njihovih navedbah njihovi rezultati niso prepričljiv. Za potrditev teh koristi je potrebnih več preiskav.
Koristi za srce in srce
Po poročanju AHA maščobne kisline omega-3 v ribjem olju lahko pomagajo preprečiti bolezni srca in možgansko kap.
Natančneje, omega-3 lahko pomaga pri obvladovanju:
- ravni trigliceridov
- holesterola
- visokega krvnega pritiska
Študija iz leta 2013 je pokazala, da so ljudje, ki so jemali dodatke ribjega olja dlje kot en mesec, imeli boljše kardiovaskularne funkcije med psihično stresnimi testi.
Leta 2012 so ugotovili raziskovalci da je ribje olje zaradi svojih protivnetnih lastnosti pomagalo stabilizirati aterosklerotične lezije.
AHA priporočajo uživanje rib, in zlasti mastnih rib, vsaj dvakrat na teden. Pravijo, da lahko to zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.
Zdravje oči
Nekateri dokazi kažejo, da lahko ustrezen vnos omega-3 pomaga zaščititi zdravje oči.
Epilepsija
Epilepsija je nevrološko stanje. Nekatere študije kažejo, da jemanje dodatkov omega-3 lahko pomaga zmanjšati število napadov, ki jih oseba doživi.
Viri hrane
V večini primerov je najboljše zaužitje hranil s hrano, razen če zdravnik priporoča jemanje dodatkov.
Živalski viri omega-3 vključujejo:
- mastne ribe , kot so sardele, tuna in losos
- druge morske sadeže, kot so ostrige in kozice
- jajca, zlasti tista, obogatena z omega-3
- olja iz ribjih jeter, kot je olje iz jeter trske
Alternative na osnovi zelenjave za ribje olje za omega-3 vključujejo:
- laneno olje
- Chia semena
- repično olje
- sojino olje
- orehi
- fižol v zrnju
Zadnji prispevki
- Recept za švedske mesne kroglice, kot jih dobite v priljubljeni trgovini s pohištvom
- Gnojenje s kokošjim gnojem: Kdaj koristi in kdaj škodi?
- To je recept za noro testo, ki ga lahko uporabite za pripravo kruha, pice, kolačkov, žemljic …
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo otroke, a le tisti z najbolj ostrimi očmi lahko v 7 sekundah opazijo banano
- To je sestavina, ki jo dodajte omakam namesto moke, da jih zgostite
- Kremna cvetačna juha je nekaj, kar bo pogosto na vašem jedilniku
[…] prehrano, zajemajo pomanjkanje nekaterih vitaminov in mineralov, kot sta vitamin B-12 in omega-3 maščobne kisline. Živila, ki jih izberete, so pomembna. Prazne kalorije in škodljive snovi se lahko prikradejo v […]