Jesen je čas pit in ker nam jabolka letos niso najbolje obrodila, da bi pripravljali jabolčno pito, bomo to v nadaljevanju. Res je slastna.
Sestavine
- Testo
- 400 g gladke moke
- 100 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 5 g pecilnega praška
- ščepec soli
- 1 žlica limonine lupinice
- 100 g kisle smetane
- 3 rumenjake
- 200 g masla pri sobni temperaturi
- Nadev
- 3 beljaki
- 150 g sladkorja
- 1 žlica limoninega soka
- 500 g sveže skute
- 40 g moke
- sladkor v prahu
Postopek
- V veliko skledo damo moko, pecilni prašek, sladkor, vanilijev sladkor in sol.
- Nastrgamo limonino lupinico in jo dodamo.
- Nato dodamo kislo smetano in rumenjake.
- Na koncu dodamo na kocke narezano maslo in z rokami vmesimo gladko testo.
- Dobljeno testo zavijemo v prozorno folijo, nato pa za 30 minut postavimo v hladilnik.
- Medtem ko se testo ohlaja naredimo nadev.
- Beljake damo v skledo skupaj s sladkorjem in limoninim sokom.
- Vse stepemo v trden sneg.
- Na koncu dodamo sir in moko ter na koncu vmešamo nadev.
- Po pol ure testo razdelimo na dva enaka dela.
- Polovico zavijemo v prozorno folijo in vrnemo v hladilnik.
- Drugo polovico na pomokani površini razvaljamo na mero pekača.
- Pekač 33×19 cm namastimo in pomokamo.
- Nato testo previdno prestavimo v pekač in po potrebi z nožem odrežemo odvečno maso.
- Testo prebodemo z vilicami.
- Na testo vlijemo nadev in ga poravnamo.
- Drugo polovico testa vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na mero pekača.
- Previdno ga prestavimo na nadev in na več mestih prebodemo z vilicami.
- Pito pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 30 minut.
- Pečeno ohladimo najprej na sobni temperaturi, nato pa za vsaj 3 ure v hladilniku.
- Pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.