Jesen je čas pit in ker nam jabolka letos niso najbolje obrodila, da bi pripravljali jabolčno pito, bomo to v nadaljevanju. Res je slastna.

Sestavine

  • Testo
  • 400 g gladke moke
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 5 g pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 1 žlica limonine lupinice
  • 100 g kisle smetane
  • 3 rumenjake
  • 200 g masla pri sobni temperaturi
  • Nadev
  • 3 beljaki
  • 150 g sladkorja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 500 g sveže skute
  • 40 g moke
  • sladkor v prahu

Postopek

  • V veliko skledo damo moko, pecilni prašek, sladkor, vanilijev sladkor in sol.
  • Nastrgamo limonino lupinico in jo dodamo.
  • Nato dodamo kislo smetano in rumenjake.
  • Na koncu dodamo na kocke narezano maslo in z rokami vmesimo gladko testo.
  • Dobljeno testo zavijemo v prozorno folijo, nato pa za 30 minut postavimo v hladilnik.
  • Medtem ko se testo ohlaja naredimo nadev.
  • Beljake damo v skledo skupaj s sladkorjem in limoninim sokom.
  • Vse stepemo v trden sneg.
  • Na koncu dodamo sir in moko ter na koncu vmešamo nadev.
  • Po pol ure testo razdelimo na dva enaka dela.
  • Polovico zavijemo v prozorno folijo in vrnemo v hladilnik.
  • Drugo polovico na pomokani površini razvaljamo na mero pekača.
  • Pekač 33×19 cm namastimo in pomokamo.
  • Nato testo previdno prestavimo v pekač in po potrebi z nožem odrežemo odvečno maso.
  • Testo prebodemo z vilicami.
  • Na testo vlijemo nadev in ga poravnamo.
  • Drugo polovico testa vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na mero pekača.
  • Previdno ga prestavimo na nadev in na več mestih prebodemo z vilicami.
  • Pito pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 30 minut.
  • Pečeno ohladimo najprej na sobni temperaturi, nato pa za vsaj 3 ure v hladilniku.
  • Pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOdpoklic izdelka: Iz polic umik piškotov
Naslednji članekTa živila lahko izboljšajo vaše razpoloženje v jesenskih in zimskih dneh