Jesen in zima sta lahko za ljudi z depresijo posebej težka obdobja. Zgodaj se stemni, kar pomeni manj izpostavljenosti sončni svetlobi, ki pozitivno vpliva na razpoloženje. Nižje temperature spodbujajo željo po ostajanju v postelji. Poleg tega praznična sezona prinese obilico sladkih in mastnih jedi, ki niso najboljše za naše duševno zdravje.
Ljudje pod stresom in depresijo pogosto posegajo po tolažilni hrani, ki je pogosto nezdrava. Žal pa olajšanje, ki ga prinese takšna hrana, hitro mine, kar lahko vodi v poslabšanje razpoloženja. Poleg tega nezdrava prehrana otežuje pridobivanje bistvenih hranil, ki jih možgani potrebujejo za optimalno delovanje, vključno z vitamini B, folno kislino in magnezijem.
Da bi izboljšali svoje razpoloženje in duševno zdravje v hladnejših mesecih, je priporočljivo vključiti določena živila v prehrano.
Brokoli
Bogat je s folatom, vitaminom B, ki pomaga uravnavati razpoloženje. Dnevno uživanje hrane, ki vsebuje folat, lahko izboljša počutje.
Granatno jabolko
Je bogato z antioksidanti, ki imajo protivnetne lastnosti. Vnetje je eden od temeljnih vzrokov za depresijo, zato je vključitev teh sadežev v prehrano koristna.
Buče
Vsebujejo magnezij, ki je povezan z manjšim tveganjem za depresivne simptome. Bučo lahko dodate v različne jedi ali uživate bučna semena.
Sladki krompir
Bogat je z vitaminom C, ki lahko zmanjša vnetje in preprečuje simptome depresije.
Poleg tega, da vključite ta hranila v svojo prehrano, je priporočljivo uživati več juh, še posebej tistih, ki vsebujejo školjke in ostrige, saj so bogate s hranili, kot je magnezij in omega-3 maščobne kisline, ki koristijo ljudem z depresijo. Namesto sladkih prazničnih sladic je bolje izbrati temno čokolado, ki je polna antioksidantov in vlaknin ter lahko zmanjša tveganje za simptome depresije.