Tisti, ki uporabljate cvrtnik na vroč zrak, veste, da v njem lahko pripravite skoraj vse. Tudi kruh.
Sestavine
- 1 celo jajce
- 3 žlice sladkorja – 40 g
- 2 žlički instant kvasa – 6 g
- 1 skodelica svežega mleka – 240 ml
- četrt skodelice olja (poljubno jedilno olje)
- 3 skodelice večnamenske moke – 400 g
- 1/2 žličke soli – 3 g
Postopek
- Iz sestavin pripravite testo.
- V skledo dajte jajce, sladkor, kvas, mlačno mleko in premešajte, dokler se sladkor ne raztopi.
- Prilijte olje in dodajte mleko in sol.
- Premešajte, dokler ne dobite gladkega testa.
- Naoljite delovno površino in testo pregnetite (približno 5 minut).
- Testo večkrat prepognite in raztegnite.
- Oblikujte kroglo in pustite, da testo vzhaja, dokler se ne podvoji.
- Ko je testo vzhajano, ga oblikujte v manjše kroglice.
- Košaro cvrtnika naoljite in vanj nadevajte testo.
- Pustite, da počiva še 20 minut.
- Premažite z rumenjakom in dajte v cvrtnik za 10 minut na 130 stopinj.
- Na polovici pečenja lahko kruh obrnete, da se enakomerno speče na obeh straneh.